Bosna i Hercegovina     | 02.06.2020. 14:01 |

Stručni kolegij MOBiH - Uspješan odgovor na pandemiju koronavirusa

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 2. juna (FENA) - Izvještaj o aktivnostima i rezultatima rada Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u periodu sprečavanja i borbe protiv širenja koronavirusa (COVID-19) i implementacija obaveza Ministarstva odbrane BiH koje proizilaze iz dokumenta „Program reformi Bosne i Hercegovine,“ bili su dominantne teme danas održane četvrte sjednice Stručnog kolegija Ministarstva odbrane BiH u Domu Oružanih snaga BiH.

Sjednicom je predsjedavao ministar odbrane BiH Sifet Podžić, a bili su prisutni najviši dužnosnici Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba OSBiH, među kojima i zamjenici ministra odbrane Mijo Krešić i Mirko Okolić, načelnik ZŠ OSBiH generalpukovnik Senad Mašović sa zamjenicima generalmajorima Gojkom Kneževićem i Ivicom Jerkićem.

Uime Tima za praćenje stanja u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH izvjestilac za aktivnosti i rezultate rada Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u periodu sprečavanja i borbe protiv širenja korona virusa bio je sekretar MOBiH Muhamed Smajić. Govoreći o rezultatima, on je između ostalog istakao uspješan odgovor institucija odbrane BiH na pandemiju koronavirusa, te efikasno sprečavanje širenja virusa, kako u MO i OSBiH, tako i na lokacijama gdje su, na zahtjev civilnih struktura, bili angažovani pripadnici Oružanih snaga BiH. Također,  Smajić je naglasio da su svi izvještaji koje je Ministarstvo odbrane BiH dostavljalo Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara BiH bili usvajani nakon razmatranja, te da je javnost kontinuirano bila obavještavana o aktivnostima i stanju u institucijama odbrane.

Podžić je pohvalio angažman čelnika OSBiH na poduzetim i realizovanim mjerama u zaštiti života i zdravlja svih pripadnika OSBiH, uz izraze žaljenja zbog smrti jednog našeg pripadnika uzrokovane koronavirusom.

- Opasnost od koronavirusa nije prošla i mi i dalje moramo poduzimati sve potrebne mjere na zaštiti zdravlja naših pripadnika - zaključio je Podžić u obraćanju.

Zamjenik ministra odbrane za politiku i planove i rukovodilac Tima za implementaciju dokumenta „Program reformi BiH“ Mijo Krešić izvijestio je o dosadašnjem stepenu implementacije i obavezama iz nadležnosti Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH vezane za taj dokument, a koje su sadržane u dokumentu pod nazivom „Okvirni plan za implementaciju programa reformi u BiH.“ On je istakao da kroz „Program reformi“ Ministarstvo odbrane ima obavezu da individualno provede 72 zadatka, a u saradnji s drugim ministarstvima i agencijama ukupno 16 zadataka, te da su poduzete brojne aktivnosti za implementaciju nekih od tih zadataka.

Između ostalog, na kraju je zaključeno da se na osnovu analize ove krizne situacije i djelovanja na sprečavanju i borbe protiv širenja korona virusa (COVID-19), planira realizacija zajedničke vježbe, koja će, nakon saglasnosti s nivoa Predsjedništva BiH, biti održana u koordinaciji sa svim nadležnim institucijama i agencijama u BiH, sa ciljem reagovanja na krizne situacije uzimajući u obzir naučene lekcije iz krizne situacije s virusom korona.

Također, na kraju je Podžić istakao nužnost jačanja integriteta Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, primjenjujući poštivanje zakona i propisa, te dosljedno izvršavanje svih obaveza i sprovođenje potrebnih mjere pri implementaciji „Programa reformi“ i svih drugih obaveza koje stoje pred Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

MO BiH - Svečanost povodom ukidanja diskriminacije u visini vojnih penzija u FBiH

McGahа u posjeti MO BiH: Poruke koje su iznesene na sastanku NAC-a ohrabrile su nas

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo