Bosna i Hercegovina     | 02.06.2020. 13:22 |

Radončić: Pojavile su se političke razlike u odnosu na strateška pitanja (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 2. juna (FENA) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu potvrdio da će danas podnijeti ostavku na mjesto ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH.

Kazao je da su razlozi potpuno principijelne prirode, te da „nema nikakvih tenzija, nervoza i polemika“.

- Prvo se zahvaljujem i Stranci demokratske akcije što je omogućila i meni i SBB-u da budemo u toj parlamentarnoj većini i u Vijeću ministara BiH - kazao je ministar Radončić.

Međutim, dodao je on, što je potpuno politički legitimno, pojavile su se političke razlike u odnosu na neka strateška pitanja unutar BiH.

- Ja sam tražio da migrantsku krizu riješimo legalnim deportacijama i da sam na ovom mjestu spomenuo da imamo problem s Pakistanom i njegovom ekselencijom u Sarajevu, koji ne želi da nam pomogne da legitimiramo više od devet i po hiljada ilegalnih migranata koji su ogromni sigurnosni rizik. Imali smo situaciju da je tada predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pa i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković primili tog ambasadora, ogradili se od mene kao ministra sigurnosti i mog plana - naveo je Radončić.

Dodao je da bi u svakoj normalnoj zemlji, veće tada svaki ministar sigurnosti podnio ostavku zato što predsjedavajući, odnosno šef države „staje na stranu jednog ambasadora, a da nije ni saslušao argumente Ministarstva sigurnosti BiH“.

Kaže da je tada rekao i upoznao neke ljude da će se povući iz Vijeća ministara BiH.

Pojašnjava da to nije uradio iz razloga što je čekao dvije stvari - da se završi vrijeme pandemije i da Ministarstvo sigurnosti BiH dobije svog zamjenika, kako ne bi bio pravni diskontinuitet.

- Drugi razlog za ovaj čin je jedno strateško neslaganje vezano za aferu „Respirator“. Ja sam bio politički žrtvovan, ja sam imao politički proces, jako držim do toga da je svako nevin dok se ne dokaže na sudu. Ali ne mislim da jedna brutalna krađa od 10,5 miliona KM uništenog novca ne treba da ima svoj pravni epilog. Nisam taj koji smatra da je gospodin Novalić kriv, ne pada mi na pamet da se bavim krivcima, ali principijelno ne mogu kao ministar sigurnosti prihvatiti opciju da se ne jedan jednostranački, a ponekad i nacionalistički način prijeti kompletnom pravosuđu BiH - naveo je Radončić.

Po njegovim riječima, trojica postupajućih tužilaca u aferi „Respirator“ su Bošnjaci i „ja tu ne vidim ništa antibošnjački“.

- Ako je neko prekoračio ovlasti ima ko će to utvrditi, ali praviti metu od državnih tužilaca, policajaca i sudova ne mislim da je stvar koju bi bilo koji ministar sigurnosti u svijetu mogao da  gleda, a da ne reagira - kazao je ministar sigurnosti BiH.

Naveo je da je treća stvar, koja je također veoma bitna, što na žalost mora reći, „da odnosi u vladajućoj koaliciji, i to sam danas rekao predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji, nisu takvi da ja procjenjujem da će doći do relaksacije odnosa i da će Vijeće ministara BiH moći da daje rezultate koje građani očekuju“.

- S razlogom, građani očekuju od Vijeća ministara BiH rezultate, a Vijeće je praktično talac odnosa SDA-HDZ-SNSD. Mislim, da na žalost, daj Bože da pogriješim, dugoročno situacija nije optimistična i ponekad treba izaći iz priče za koju smatrate da nije dobra ili gdje se jednostavno ne osjećate dovoljno komotno i sretno kad radite svoj posao - kazao je Radončić.

Napomenuo je da su se Ministarstvo sigurnosti i on personalno, trudili da urade maksimalno dobar posao u možda najdramatičnijem trenutku po BiH nakon rata, a to je u vrijeme pandemije.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je službeno uputio ostavku predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, te da li se čuo sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, ili s nekim od čelnika koalicije, odgovorio je da je Izetbegoviću otprilike ovaj stav saopćio ranije, a rekao mu je to i za vikend.

- Naravno o tome sam danas oficijelno upoznao predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju. Procedura je veoma jednostavna, danas će biti sjednica Vijeća ministara BiH. Čim se završi, ja ću, na šta imam pravo po zakonu o Vijeću ministara BiH, dati neopozivu ostavku i od tog trenutka ja više nisam ministar - pojasnio je Radončić.

Kazao je da SDA, HDZ i SNSD imaju dovoljno ruku u državnom parlamentu da provode svoju politiku i „mislim da je participacija SBB-a na državnom nivou, odnosno u Vijeću ministara BiH završena priča“.

- Što se tiče federalnog nivao vlasti, znate da smo mi tamo u tehničkom mandatu i da mi praktično nismo dio vladajuće koalicije, osim da odrađujemo posao dok HDZ i SDA ne naprave novu koaliciju. Ne znam do kada će to trajati. Neće tu biti nikakvih ishitrenih poteza. Također, što se tiče vlada u Tuzlanskom i u Sarajevskom kantonu, one su za sada stabilne - kazao je Radončić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao je da ovo nije predizborni potez.

- Nije ovo nikakav predizborni potez, ovo je potez koji ne treba dramatizirati, koji je normalan u svim evropskim zemljama i svijetu. Ako imate stratešku razliku sa svojim koalicionim partnerom i ako je on zadužen, jer je dobio više glasova na izborima, da provodi tu politiku, potpuno je korektno da izađete i kažete ja se ne slažem s time. Nema nikakvih polemika, svađa, 'zle krvi', svako radi svoj posao. Ja ću se uvijek truditi da svojim prijateljima iz SDA uvijek pomognem gdje mislim da rade u korist opšteg dobra - poručio je Radončić.

On je, u odgovoru na novinarsko pitanje, pojasnio da je Ministarstvo sigurnosti BiH, prema podjeli među strankama, dobila Stranka demokratske akcije.

- To je ono što sam se ja već zahvalio, ona je to mjesto prepustila SBB-u. Ne vidim niti jednog razloga da već na prvoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH ne bude imenovan Bošnjak iz SDA za ministra - kazao je Radončić. 

Pogledajte http://fena.ba/video/4541

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1PHUw9h-YYw71Zx21cAm9vjkhSGtbUJQn?usp=sharing

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Varadkar najavio ostavku s pozicije irskog premijera

Načelnik Generalštaba danske vojske podnio ostavku

Sjeverna Makedonija: Premijer Kovačevski podnosi ostavku

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo