Stranačke aktivnosti     | 02.06.2020. 10:27 |

Reagovanje A-SDA Zeničko-dobojskog kantona

FENA Saopćenje

Reagovanje A-SDA ZDK: 


A-SDA Zeničko-dobojskog kantona s gnušanjem odbacuje tvrdnje u politikantskom pamfletu navodnog Kolegija RTV Zenica koji se stavio u odbranu osobe koja se javnosti predstavljao kao urednik tog medija. Ovaj put nećemo postaviti pitanje zašto se ne primjenjuje isti princip branjenja i drugih svojih zaposlenika, koje aktuelni vlastodržac kontinuirano vrijeđa i naziva "narkomanima, alkoholičarima i probisvjetima" u direktnim prijenosima koje obavlja vaša RTV kuća.  Skoncentrisati ćemo se samo na neistine navedene u saopćenju tzv. Uredničkog kolegija, koji nema imena, prezimena, imenovanih urednika, nego je produkt grupe zaposlenika poznatih po okupljanju u ugostiteljskom objektu koji ima jednako lijep pogled na Gradsku upravu i redakciju vašeg medija, te služi kao "baza" za daljinsko upravljanje grupi poslušnih novinara ucijenjenih radnim odnosom i statusom u vašoj kući.

Zenica je prepuna tzv. 'radilišta' koja su trebala biti završena, uključujući i ona vidljiva iz prostorija RTV Zenice. O tzv. "Plavom putu", 70-ak metara obične staze ili parkingu finansiranom tuđim novcem, pravili ste priloge kao da su otvorene fabrike sa stotinama radnih mjesta. Saopćenja stranaka koja vam ne odgovaraju suprotno obavezama koje imate prema RAK-u ne objavljujete, pa ste čak i kažnjeni što niste objavili saopćenje vlastitog, napadnutog novinara, kojem ste potom dali otkaz, vjerovatno po istim političkim diktatima vašeg nalogodavca.

Nije potrebno da vas podsjećamo da su novinari vaše kuće dobitnici i korisnici niza finansijskih poticaja iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona i resornih ministarstava, a da već nepune četiri godine ZDK, osim u trenucima oko potpisivanja finansijskih transfera vašoj kući, te institucije i ne postoje u informativnim sadržajima vaše kuće.

Iznosite neistine i da je predsjedavajuća Gradskog vijeća Diana Bešić željela upravljati vašim prijenosom. Ona je tražila da se prijenos završi kad i sjednica Vijeća, te da govornica Vijeća ne bude pozornica za cirkusantske predstave koje provodi vaš nalagodavac i poslodavac.

Vaša RTV kuća nikad nije izvještavala o "slučaju sekundarne sirovine" ili trebamo da vas podsjetimo da je javna tajna da ste danima tražili od susjeda vijećnika Kelešture da kažu nešto protiv njega, što bi ga diskreditovalo. Objavili ste uličarske tračeve sa lažnih Facebook profila čime ste pogazili sve što su godinama gradili profesionalci u vašoj RTV kući, koje ste sklonili, jer ne žele biti dio načina izvještavanja poznatog u najrigidnijim totalitarnim režimima.

I na kraju, navodno "napadnuti" navodno novinar (jer za sebe tvrdi da je glavni urednik i tako se ponaša prema svim zaposlenicima tvrdeći da je na direktnoj vezi sa gradonačelnikom od kojeg jedino prima instrukcije) je već javno prokazan kao autor i naredbodavac niza foto i video montaža, te morbidnih konstrukcija, pred više svjedoka ponavljajući da 'upravlja' mračnom, crnom medijskom stranom Zenice putem više lažnih profila, pa pretpostavljamo da je poneka objava sa pravog privatnog profila ustvari ili tehnička omaška "novinara" ili uzaludna žudnja za konačnim prepoznavanjem rada koji je daleko od etike i profesionalizma jednog novinara.

A-SDA će i dalje podržavati nezavisno, nepristrasno i profesionalno izvještavanje svih novinara u Zenici i ZDK, ali će jasno progovoriti o pokušaju "medijskog reketa" i pritiska da se budžetska sredstva daju pojedinim medijima ili još gore, predstavnicima tih medija da bi, koliko toliko, objektivno izvještavali.  

   

                                                                                                  Kantonalni odbor A-SDA ZDK                                                                                                        

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'