Bosna i Hercegovina     | 02.06.2020. 09:01 |

Žene političarke u Tuzli: Naša uloga u društvu je veoma bitna

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 2. juna (FENA ) – Tokom okruglog stola „NeVidljive u politici“, koji je sinoć organiziralo Udruženje "Ženska vizija" iz Tuzle čula su se iskustva žena koje već dugi niz godina grade svoju karijeru u politici.

- Još  se ne možemo pohvaliti time da su žene u politici dovoljno prisutne i adekvatno zastupljene. Nemamo ih u izvršnoj vlasti, nemamo ih na mjestima gdje se odlučuje niti u javnom i društvenom životu zato smo simbolično rekli da 40 posto nije ravnopravnost. Polovinu stanovništva u BiH čine upravo žene i kada bi se dogodilo da sve žene izađu na izbore i da svaka žena glasa za ženu, njihova zastupljenost u politici bi bila daleko veća – izjavila je predsjednica Udruženja „Ženska vizija“ Amela Hajvaz.

Okrugli sto je organiziran s ciljem kako bi političarke ukazale na taj problem i otvoreno ga prezentirale javnosti.

- Naša uloga u društvu je veoma bitna, ali nažalost nismo uvijek prepoznate od naših muških kolega. Mislim da tu postoji i jedna doza straha i nesamopozdanja da se žene malo više aktiviraju u politici. Ali one se trebaju ohrabriti, jer je i u svijetu poznato da su žene u kriznom menadžmentu i u velikim kompanijama donijele jedno novo vrijeme. Zašto žene ne bi bile te koje će pomoći  Bosni i Hercegovini da zakorači u malo bolji život – kazala je Nataša Pavić iz HDZ-a BiH.

Edina Kremić iz Stranke za BiH istaknula je da nije zadovoljna svojim položajem u stranci.

- Lično, nisam zadovoljna, a mislim da nisu ni žene s kojima često razgovaram. I ovi izbori će to pokazati i mislim da će biti teško pronaći onu listu gdje je žena nositeljica liste. Zašto moramo uvijek biti broj 2, zašto ne bismo bile broj 1. Nažalost, u mojoj stranci žena je tu samo da zadovolji formu, a kada dolazi do raspodjele funkcija, nažalost žena nema – kaže Kremić.

Kao nezavisna kandidatkinja na predstojećim lokalnim izborima kandidirat će se Nedžada Avdić. Istaknula je da kao žena, koja je donedavno bila u DF-u, ne nosi pozitivna iskustva.

- Ovaj put ću se kandidirati za Gradsko vijeće Tuzla baš iz razloga tog muškog perfekcionizma da oni budu na prvom mjestu. Udaram glavom u zid, ali mi nije žao – kaže Avdić.

U raspravi o vidljivosti žena u politici sudjelovale su još predstavnice SDP-a, SDA, Naše stranke, PDA i BPS-a.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Stereotipno prikazivanje žene nije isključivo vezano za Balkan

Brčkalo: Žene trebaju biti zastupljenije u politici u RS-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo