Svijet     | 02.06.2020. 08:29 |

Trump zaprijetio da će poslati vojsku da zaustavi nerede

FENA Internet

WASHINGTON, 2. juna (FENA) - Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump zaprijetio je da će poslati vojsku da zaustavi građanske nemire zbog smrti crnaca u policijskom pritvoru.

Rekao je da će, ako gradovi i države ne kontrolišu proteste i "odbrane svoje stanovnike", rasporediti vojsku i "brzo riješiti problem za njih", prenosi BBC.

Protesti zbog smrti Georgea Floyda ulaze u  sedmi dan.

Tramp se obratio iz Ružičnjaka Bijele kuće, u trenutku dok je policija u blizini predsjedničke rezidencije suzavcem i gumenim mecima rastjerivala demonstrante.         

"Dok ovo govorim, raspoređujem hiljade i hiljade teško naoružanih vojnika i pripadnika snaga reda da zaustave nerede, pljačke, vandalizam, napade i bezobzirno uništavanje imovine", rekao je Trump.

Ta izjava ukazuje da bi Trump mogao da se pozove na Zakon o pobuni, koji je usvojen 1807. godine, prema kojem predsjednik ima pravo da uguši bezakonje tokom vanrednih situacija.

Taj zakon je posljednji put primijenjen  1992. godine, tokom nemira u Los Angelesu, kada je porota oslobodila četvoricu policajaca koji su pretukli Rodney Kinga.

Nasilje, pljačke i požare, koji su podmetnuti u nedjelju navečer, Trump je nazvao "sramnim", prenosi Reuters.

Trump nije odgovarao na pitanja novinara, a na kraju kratkog obraćanja otišao je do Crkve Svetog Ivana, koja se nalazi preko puta Bijele kuće i koja je u nedjelju navečer oštećena u nemirima. Stao je ispred crkve sa nekoliko članova svoje administracije. Podigao je Bibliju i rekao da su SAD "najveća zemlja na svijetu" i da "će očuvati sigurnost u njoj". Sa njim su bili savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien, glavni državni tužilac Bill Barr,  savjetnik i zet Jared Kushner, šef ureda Bijele kuće Mark Meadows, ministar obrane Mark Esper i  glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany.

Trump je na kratko pozirao fotoreporterima sa Biblijom, a zatim se pješice vratio u Bijelu kuću.

Dok je  govorio, čuli su se odjeci šok bombi, pošto su pripadnici policije rastjerivali demonstrante.

Policijskim snagama i Tajnoj služni u pomoć je, neposredno pred početak akcije, stigla i vojna policija.

Pentagon je saopćio da u Washington stiže 600 do 800 pripadnika Nacionalne garde.

U desetinama gradova u SAD uveden je policijski čas, a Nacionalna garda razmještena je u 23 savezne države i Washingtonu.

U prkos policijskom satu demonstracije su  nastavljene.

Policajac Derek Chauvin optužen je za ubistvo trećeg stepena i na sudu će se pojaviti sljedeće sedmice. Otpuštena su još tri policajca.

U ponedjeljak, službeni posmrtni pregled proglasio je smrt  Floyda ubistvom.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Poljski farmeri blokirali puteve širom zemlje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo