Svijet     | 01.06.2020. 17:42 |

WHO -Zbog pandemije koronavirusa prekinute medicinske usluge za druge bolesnike

FENA Internet

LONDON, 1. juna (FENA)  - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je u ponedjeljak da je otprilike polovina zemalja istraženih u novoj analizi imala djelimične ili potpune prekide medicinskih usluga za osobe s visokim krvnim pritiskom i dijabetesom tokom trenutne pandemije koronavirusa.

UN-ova agencija za javno zdravstvo u analizi 155 zemalja u prošlom mjesecu utvrdila je zabrinjavajuće probleme u pružanju zdravstvene zaštite ljudi koji pate od neprenosivih bolesti, od kojih mnogi spadaju u visoko rizčnu grupu onih koji mogu imati teške komplikacije ukoliko budu zaraženi sa COVID-19.

-  Mnogim ljudima kojima je potrebno liječenje od bolesti kao što je rak, kardiovaskularne bolesti i dijabetes nisu pružene medicinske usluge i lijekovi koji su im potrebni otkako je počela pandemija COVID-19 - navodi u izjavi za javnost generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyes.        

-  Od vitalnog je znaačaja da zemlje inoviraju svoje metode da osiguraju da se osnovne medicinske službe mogu nastaviti čak i pored toga što se bore protiv COVID-19 - naglasio je Tedros.         

Analiza je također pokazala da je 42 posto zemalja prekinulo s medicinskim uslugama za pacijente oboljele od raka i 31 posto za srčane bolesnike. U više od 90 posto zemalja osoblje službi za zdravstvenu zaštitu bilo je djelimično ili potpuno razmješteno na dužnosti bavljenja pandemijom, prenosi Associated Press. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Udio bh. državljana koji aktivno traže posao u inostranstvu pao na približno globalni prosjek

Istraživanje IDEA - Glasači u brojnim zemljama nemaju povjerenje u demokratske institucije

Istraživanje Adecca - Umjetna inteligencija dovest će do smanjenja radnih mjesta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta