Bosna i Hercegovina     | 01.06.2020. 16:24 |

Urednički kolegij - Kazniti one koji onemogućavaju rad zaposlenicima RTV Zenica

FENA Saopćenje

ZENICA, 1. juna (FENA) - Urednički kolegij Radio-televizije Zenica je, na danas održanom vanrednom sastanku, između ostalog, razmatrao najnovije napade na novinare ovog kolektiva.

U saopćenju Uredničkog kolegija se navodi da je, nakon javnog upita Sinana Gluhića, dugogodišnjeg novinara Radio-televizije Zenica na svom privatnom Facebook profilu ministru u Vladi ZDK Arnelu Isaku, "zašto dio puta Zenica-Babino u dužini od 1.200 metara nije dovršen ni poslije više od 90 dana, koliko je bio rok za završetak radova“, uslijedio telefonski poziv od Rame Isaka, zastupnika u Skupštini ZDK, Domu naroda FBiH i oca ministra Arnela Isaka. 

- Prijetnje i psovke izrečene u tom razgovoru između zastupnika Isaka i kolege Gluhića su zadokumentovane i bit će podnesena još jedna u nizu tužbi nadležnom sudu u Zenici. Ovo nije prvi put da članovi A-SDA otvoreno prijete zaposlenicima Radio-televizije Zenica - navodi se u saopćenju.

Podsjeća se da je to činila i predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenica Dijana Bešić "kada je tražila da se pale i gase kamere u toku prijenosa uživo sjednica Gradskog vijeća kada to njoj odgovara“.

- Ništa drugačiji zahtjevi nisu bili ni Mesuda Kelešture, vijećnika u Gradskom vijeću, kada smo izvještavali o slučaju "sekundarne sirovine“ - navodi se u saopćenju.

Urednički kolegij Radio-televizije Zenica najoštrije osuđuje sve spomenute, a naročito posljednji incident koji se desio.

- Zahtijeva od članova A-SDA kao i svih relevatnih domaćih i stranih institucija koje rade na zaštiti građanskih prava, slobode govora i slobode medija i medijskih radnika da otvore istragu, pažljivo prate njen tok, podnesu tužbe i u konačnici kazne sve počinioce za koje se dokaže da su na neprimjeren način, fizičkom silom i verbalno prijetili, zatrašivali i onemogućavali profesionalan rad zaposlenicima Radio-televizije Zenica u realizaciji programskih sadržaja - navodi se u saopćenju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

BH novinari najoštrije osuđuju političke pritiske na RTV Zenica

UO Udruženja BH novinari: Omogućiti zaposlenima RTV Zenica dostojanstven rad

Društvo novinara BiH osuđuje pritiske na radnike RTV Zenica

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta