Bosna i Hercegovina     | 01.06.2020. 13:15 |

Brojne zakonske prepreke za provođenje eksproprijacije južno od Mostara

FENA Saopćenje

MOSTAR, 1. lipnja (FENA) - Koordinacijsko tijelo Inicijative za zaštitu građana južne zone Grada Mostara smatra kako Javno poduzeće Autoceste FBiH dezinformira javnost u svom priopćenju u kojem se osvrće na proces eksproprijacije zemljišta za potrebe gradnje koridora V-c na području južno od Mostara.

Autoceste FBiH u tom su priopćenju navele kako vlasnici izvlaštenog zemljišta nisu uputili niti jednu žalbu sudu no ne navode da je u pouci o pravnom lijeku decidno navedeno kako se protiv zaključka o eksproprijaciji zemljišta ne može izjaviti žalba u skladu s članom 220. Zakona o upravnom postupku, navode iz Inicijative za zaštitu građana južne zone Grada Mostara te poručuju kako su postojale i postoje "brojne zakonske prepreke za provođenjem procesa eksproprijacije".

"Svi dokazi i činjenice ukazuju da je sporna dionica Mostar jug - Buna 'politička dionica' trasirana vaninstitucionalno, bez održane javne rasprave s domicilnim stanovništvom (Hodbina, Ortiješ, Lakiševine, Malo Polje, Kočine), bez urađene studije utjecaja trase autoputa na okoliš i ljude, bez suglasnosti Predsjedništva BiH za eksproprijaciju zemljišta na lokaciji Ortiješ (prostor perspektivne vojne imovine) za koji nisu nadležni niti Vlada Federacije BiH, niti zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, kao niže instance", stoji u priopćenju Inicijative za zaštitu građana južne zone Grada Mostara.

Iz te inicijative pozvali su Autoceste FBiH da organiziraju javnu raspravu sa stanovnicima području na čije živote utječe planira trasa autoceste te da naprave profesionalnu i o političkom utjecaju neovisnu studiju utjecaja na okoliš i ljude trase autoceste Mostar jug - Buna.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U tijeku sanacija mosta u Počitelju, u promet će biti pušten do početka ljeta

Porast broja vozila i naplaćene cestarine na autocesti A1

Autoceste FBiH: Radovi na dionici Vranduk – Ponirak suspendirani zbog usklađivanja dokumentacije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo