Svijet     | 01.06.2020. 12:22 |

Protesti na Novom Zelandu zbog ubistva Georgea Floyda

FENA Internet

WELLINGTON, 1. juna (FENA) – Na hiljade Novozelanđana u ponedjeljak je mirono marširalo ulicama novozelandskih gradova uzvikujući „Crni životi su bitni“ u znak solidarnosti s Georgeom Floydom, Afroamerikancem koji je preminuo u policijskom pritvoru u Sjedinjenim Državama prošle sedmice.

Marševi na Novom Zelandu dio su brojnih protesta širom svijeta, od Londona do Berlina i od Australije do Nizozemske, nakon objave snimka koji prikazuje bijelog policajca u Minneapolisu kako kleči na Floydovom vratu skoro devet minuta prije nego što je preminuo prošlog ponedjeljka.

Incident je izazvao zgražanje u Sjedinjenim Državama, u jeku kampanje za predsjedničke izbore i popuštanja striktnih naređenja građanima da ostanu u kućama tokom pandemije koronavirusa koja je milione Amerikanaca ostavila bez posla.

Demonstranti u gradu Aucklandu na Novom Zelandu sjedili su na cesti nakon što su obavili mirni marš, dok su podizali stisnute pesnice u znak jedinstva s američkim građanskim pokretom 'Crna moć'.

Društvene mreže postavile su snimke demonstranata ispred američkog konzulata u Aucklandu, koji nose plakate na kojima je pisalo „Pravda za Georgea Floyda“ i „Jesmo li mi na redu?“

U prijestonici Wellingtonu, više od 100 ljudi šetalo je od zgrade parlamenta Novog Zelanda do američke ambasade, uzvikujući „Crni životi su bitni“.

Pomen na Floyda paljenjem svijeća također je planiran za ponedjeljak navečer u Wellingtonu.

S druge strane Tasmanskog mora u Australiji, demonstracije se očekuju u utorak navečer.

 U emailu američkim građanima koji žive u Australiji, američki konzulat je saopćio da će njegovi uredi u Sydneyu biti zatvoreni u utorak ujutru, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Poljski farmeri blokirali puteve širom zemlje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'