Bosna i Hercegovina     | 31.05.2020. 15:18 |

Postignuta saglasnost za spomenik ubijenoj djeci Prijedora, čeka se lokacija

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 31.  maja (FENA) - Simboličnom šetnjom u Prijedoru je obilježen „Dan bijelih traka“, koji se održava u spomen na 31. maj 1992. godine. Tada su lokalne vlasti naredile nesrpskom stanovništvu da na prozorima istaknu bijele plahte, a da oko ruku vežu bijele trake. Više od 30.000 Bošnjaka i Hrvata Prijedora i okoline prošlo je kroz logore. Ubijeno je 3.176 građana Prijedora i okoline. Među njima 102 djece.

Predstavnik roditelja ubijene djece Prijedora Fikret Bačić, kaže da je bilo odobreno zbog pandemije okupljanje do 50 osoba. Međutim bilo je i više prisutnih.

On je naglasio da je samo obilježavanje bilo kao i svake godine simbolično, mirna šetnja i polaganje cvijeća za 102 ubijene djece iz Prijedora.

Godinama se građani Prijedore bore da se podigne spomenik ubijenoj djeci Prijedora i kako Bačić kaže u izjavi za Fenu došlo je do pomaka, između ostalog i jer su se uključili OESCE, grad Trento (Italija) koji je grad pobratim Prijedora i drugi.

- Postoji saglasnost za izgradnju spomenika ubijenoj djeci. Sad još treba odlučiti i o lokaciji - naveo je Bačić, dodavši da se nada da će u toku ovog mjeseca biti poznato više detalj o tome gdje bi se spomenik mogao graditi.

 Predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša Mirsad Duratović podsjetio je da je više od 54 presude koje su donesene za zločine u Prijedoru i to ne samo od strane Suda u Haagu nego i Suda Republike Srpske.

Duratović također kaže da postoje neki pomaci, postoji mogućnost da se sagradi spomenik ubijenoj djeci što bi bio značajan iskorak. Također su dobili prostorije u logoru Trnopolje gdje će biti spomen soba.

Na žalost i ove godine niko od predstavnika grada Prijedora nije prisustvovao ovom obilježavanju.

 Dan bijelih traka je dan sjećanja na događaje koji su se počeli dešavati od 31. maja 1992. na području općine Prijedor. Naime, na taj dan izdana je naredba od Kriznog štaba nasilno instalirane vlasti tadašnje općine Prijedor kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje isticanje bijelog platna na svojim domovima, dok su nesrbi, uglavnom Bošnjaci i Hrvati, na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake.

Prema zvaničnim informacijama iz udruženja žrtava, u Prijedoru je ubijeno 3.173 civila, dok je 31.000 ljudi bila zatočena u logorima u okolini Prijedora. Istraživačko dokumentacijski centar iz Sarajeva navodi da je od 1991. do 1995. u direktnim vojnim akcijama ubijeno ili nestalo 5.209 građana Prijedora, od toga 4.093 Bošnjaka, 898 Srba te 182 Hrvata.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ademović u Prijedoru: Potreban jači institucionalni odgovor na uznemiravanje povratnika

IGK - Genocid u Prijedoru ostaje opomena čovjeku i čovječanstvu

S božićnog koncerta u Prijedoru poslane poruke mira, ljubavi, dijaloga i tolerancije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom