Svijet     | 31.05.2020. 14:08 |

Španski premijer Sanchez traži od parlamenta produženje mjera do 21. juna

FENA Internet

BARCELONA, 31. maja (FENA) - Španski premijer Pedro Sanchez izjavio je u nedjelju da će tražiti od parlamenta da pristane na posljednje dvosedmično produženje restriktivnih mjera do 21. juna, nakon čega vlada neće ograničavati kretanje građana, javile su novine El Pais.

Sanchez je poručio čelnicima regionalnih vlada tokom sastanka održanog putem video-konferencije da su to posljednje restriktivne mjere dok se stopa zaraze u Španiji drastično smanjila.

Broj preminulih u Španiji u subotu je porastao za četvero, na ukupno 27.125, saopćilo je ministarstvo zdravstva, ukazujući na dramatičan pad dnevnog broja žrtava dok Španija stavlja pod kontrolu epidemiju koronavirusa.

Broj zaraženih porastao je u subotu za 271 na ukupno 239.228.

Španija, jedna od najteže pogođenih zemlja s  COVID-19, uvela je vanredno stanje 14. marta koje uključuje stroge restriktivne mjere na osnovu kojih ljudi mogu napuštati domove samo da kupuju hranu, traže medicinsku pomoć ili da rade u firmama u kojima nije uveden rad od kuće. Djeca su prvobitno bila vezana za kuću čitav dan. Restrikcije su sada postepeno ublažene.

Uprkos protivljenju posljednjem produženju mjera ograničenja desničarskih stranaka i  demonstracijama na ulicama gradova širom Španije, Sanchez je postigao sporazum s katalonskom separatističkom strankom Esquerra Republicana de Catalunya (ERC),  koji bi mu trebao garantirati opstanak manjinske vlade u parlamentarnom glasanju.

ERC, koja ima 13 poslanika, potvrdila je u subotu da će se suzdržati od glasanja, saopćio je visoki stranački zvaničnik, što bi omogućilo ljevičarskoj vladi usvajanje njenih prijedloga.

ERC navodi u saopćenju da je odlučila d se suzdrži „ukoliko se obeća da je to posljednje produženje vanrednog stanja“, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Španski vojni avioni izbacili 26 tona pomoći Palestincima u Pojasu Gaze

Katalonski separatista Puigdemont objavljuje namjeru o kandidaturi za predsjednika nemirne regije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo