Svijet     | 31.05.2020. 13:34 |

Malta otvara svoj aerodrom za putnički saobraćaj od 1. jula

FENA Internet

VALLETTA, 31. maja (FENA) - Malta će ponovo otvoriti svoj aerodrom za putnički saobraćaj od 1. jula, saopćio je u nedjelju premijer Robert Abela, dok taj mediteranski otok ublažava restriktivne mjere uvedene u martu kako bi zaustavio širenje zaraze s COVID-19.

Na turizam otpada skoro četvrtina malteškog BDP-a, a hotelijeri vrše pritisak na vladu da ponovo otvori aerodrom ili da u suprotnom riskira masovnu nezaposlenost.

Južnomediretanski otok potvrdio je oko 600 slučajeva zaraze koronavirusom i devet preminulih, izvodeći obimna testiranja i provodeći program praćenja kontakata. Prodavnice koje nisu od ključnog značaja ponovo su otvorene sredinom maja, ali crkve na tom katoličkom otoku ostaju zatvorene. Barovi i fitnes centri bit će ponovo otvoreni narednog petka.

- Ovo je uzbudljivo vrijeme za Maltu. Vraćamo se normalnosti - kazao je Abela.

Dodao je da će vlada također objaviti budžet 8. juna u cilju ohrabrivanja potrošnje i ulaganja. Budžet se obično objavi u oktobru.

Vlada je isplaćivala 800 eura mjesečno po zaposlenom u cilju obeshrabrivanja davanja otkaza u firmama pogođenim virusom i tvrdi da će zadržati tu shemu dok se ponovo osigura ekonomski rast.

Turistički čelnici pregovaraju o „sigurnim koridorima“ za putovanje sa zemljama koje imaju mali broj zaraženih s COVID-19, među kojima su Luksemburg, Norveška, Srbija, Slovačka, Austrija, Češka Republika, Latvija, Litvanija i Izrael.

Oni još nisu dali zeleno svjetlo za turiste iz Britanije, koja ima tradicionalno bliske turističke veze s Maltom, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Radovi na mostarskom Hiltonu u punom jeku, otvaranje početkom 2025. (VIDEO)

Grude: Uskoro se otvara najmodernija tvornica kartonske ambalaže u regiji, počela testna proizvodnja

Međunarodni aerodrom Sarajevo - Zimska služba čisti pistu, nema otkazivanja letova zbog snijega

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo