Regija     | 31.05.2020. 12:52 |

U Hrvatskoj do sada otkriveno 60 lažnih isprava

FENA Agencije

ZAGREB, 31. svibnja (fena) - Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske dosad je u procesu provjere vjerodostojnosti isprava otkrilo 60 njih nevjerodostojnih; 27 diploma i 33 svjedodžbe, priopćeno je u nedjelju iz tog ministarstva.

Ministarstvo je provjeru počelo u siječnju prošle godine. Prema upitniku koji je poslan školama u kojima radi više od 75.000 ljudi, 94 posto isprava je poslano na provjeru. Za 90 posto poslanih isprava je potvrđena vjerodostojnost, dok se potvrda čeka za još 10 posto zaposlenih.

U procesu provjere otkriveno je 60 nevjerodostojnih isprava, 27 diploma, 33 svjedodžbe.

"Provjera diploma pokazala se snažnom antikorupcijskom mjerom kojom smo zaštitili učitelje, učenike i roditelje od varalica u sustavu. Zaštitili smo učitelje jer sama činjenica da netko radi u školi bez potrebnog obrazovanja predstavlja degradaciju za struku i instituciju", poručila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Ponovila je da je cilj te mjere "vratiti povjerenje u sustav odgoja i obrazovanja" i kako se nada da su u tome uspjeli.

U strukturi otkrivenih lažnih isprava veći je udio žena nego muškaraca, tako je s lažnim ispravama radilo 39 žena i 21 muškarac. Od 27 osoba s krivotvorenim diplomama, 12 je krivotvorenih diploma Sveučilišta u Zagrebu, osam inozemnih diploma, tri lažne diplome Sveučilišta u Osijeku, dvije Sveučilišta u Splitu te po jedna lažna diploma Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Rijeci.

Proces provjere vjerodostojnosti isprava je pokrenut 11. siječnja 2019. , a za postupak provjere nadležni su ravnatelji škola koji su sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju kao poslovni i stručni rukovoditelji odgovorni za zakonitost rada i stručni rad školske ustanove.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Plenković: Nakon Rafalea, na red dolaze brodovi

Hrvatska: Šest Rafalea sletjelo u Veliku Goricu

Hrvatska: Ukrajinac (22) osumnjičen za ubojstvo sunarodnjaka u Slavonskom Brodu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu