Bosna i Hercegovina     | 31.05.2020. 11:41 |

Pašić: Hrvatska zajednica Herceg-Bosna postoji u kontinuitetu od rata do danas

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 31. marta (FENA) - Bivši ombudsmen BiH Safet Pašić upozorio je danas na pres-konferenciji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 na kontinuitet postojanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosna u različitim oblicima od rata do danas.

Kao uvodničar na sesiji o temi "HZHB između pravnog i faktičkog postojanja" Pašić je podsjetio da je Hrvatska zajednica Herceg-Bosna instrument udruženog zločinačkog poduhvata na području pod kontrolom Hrvatskog vijeća odbrane, a osnovala ju je Hrvatska demokratska zajednica BiH koja je bila i organizator tog poduhvata koji je osmislio i pomagao sami vrh Hrvatske.

- Institucije te zloglasne tvorevine počinile su veliki broj zločina u toku agresije na BiH koji su pred Haškim tribunalom proglašeni udruženim zločinačkim poduhvatom, a dio učesnika tog poduhvata pravosnažno je osuđen na dugogodišnje kazne zatvora - rekao je Pašić. 

Istakao je da je ta tvorevina trebala prestati postojati odmah nakon implementacije Washingtonskog sporazuma ali su njene institucije nastavile raditi i njima su rukovodili isti oni koji su bili imenovani i u Federalnim institucijama, a takvo stanje trajalo je sve do osnivanja Udruženja "Hrvatska zajednica Herceg-Bosna".

- To udruženje je osnovalo 30 članova HDZ-a u novembru 1997. na osnovu istih ili sličnih akata po kojim je osnovana zloglasna Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, čime je nastavljen kontinuitet te tvorevine na području koje kontroliše HDZ. Cilj tog kontinuiteta je kontrola javnih preduzeća i drugih institucija posebno u oblastima u kojim se ostvaruju veliki profiti, zbog čega je 2002. donesen zakon kojim je udruženjima data mogućnost da osnivaju sva preduzeća i drže ih pod svojim patronatom - potcrtao je Pašić.

Dodao je da u javnosti postoje osnovi sumnje o načinu poslovanja tih preduzeća i uticaju Hrvatskog narodnog sabora, kao najvišeg organa Udruženja "Hrvatska zajednica Herceg-Bosna" i samog HDZ-a, zbog čega je neophodno da nadležne institucije provjere te osnove sumnje. 

- Taj kontinuitet i danas obilježavaju simboli te zloglasne tvorevine, koje je preuzelo i Udruženje HZHB. Na području pod kontrolom HDZ-a i danas se viore iste zastave koje su se nalazile i na ulazima logora i drugih institucija u toku agresije na BiH. Isti simboli nalaze se i na memorandumima spisa tog udruženja i na tablama iznad ulaznih vrata svih institucija s hrvatskim predznakom. Nalaze se i u kabinetima funkcionera iz reda tog naroda u svim institucijama počev od općinskog do državnog nivoa. Ustavni sud FBiH te simbole proglasio je neustavnim još davne 1998. - naveo je Pašić.

Kazao je da su HNS i HDZBiH sve navedene aktivnosti pojačali nakon što Dragan Čović nije izabran za člana Predsjedništva BiH, a posebno nakon donošenja presude Haškog tribunala o udruženom zločinačkom poduhvatu.

- U svojim istupima pokušavaju opravdati osnivanje tih tvorevina kao neophodnost hrvatskog naroda u BiH da se brani od agresora, misleći vjerovatno na sve one koji nisu iz reda tog naroda. Stvaraju atmosferu o ugroženosti ovog naroda, koja se kao floskula koristi naročito pred izbore - dodao je Pašić.

Smatra da se to se upravo dešava i za predstojeće lokalne izbore, a desilo se i povodom održavanja mise u Sarajevu posvećene Blajburškim žrtvama.

- I na kraju ovakvo stanje u najvećoj mjeri osjeća Grad Mostar, u kojem se već dugo vremena održava status quo. Tome umnogome doprinosi i SDA kojoj čini se odgovara takvo stanje. Time su najviše pogođeni građani, kojim se već dugo godina oduzima osnovno ljudsko pravo da biraju i da budu birani - poručio je Pašić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Lendo: Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH (VIDEO)

Lendo: Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH 

Šabić: Rukovodstvo BHRT-a po nalogu politika želi stati u kraj FTV-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo