Regija     | 29.05.2020. 20:22 |

Flego o austrijskoj odluci da Hrvatska nije na popisu sigurnih zemalja

FENA Agencije

PULA, 29. svibnja (FENA) - Zastupnik u Europskom parlamentu i potpredsjednik IDS-a Valter Flego reagirao je u petak na konferenciji za novinare u Puli na odluku austrijske vlade da Hrvatsku ne uvrsti na popis sigurnih zemalja za putovanja svojih građana ocijenivši je neeuropskom i diskriminatornom.

"Naša zemlja ima jednu od najboljih epidemioloških slika u čitavoj Europi i svijetu, iz dana u dan približava se statusu korona-free zemlje, ali ne nalazi se na popisu sigurnih zemalja u kojima bi austrijski građani proveli svoje godišnje odmore od sredine lipnja, što smatram nepojmljivim", rekao je Flego. Ocijenio da odluka austrijske vlade "jednostavno nije u europskom duhu - diskriminatorna je, nimalo solidarna i nelogična". 

S jedne strane, istaknuo je, Europska komisija predlaže rekordno veliki proračun za spas europskoga gospodarstva, a s druge strane države članice međusobno jedna drugu sabotiraju i postavljaju si prepreke, prenosi Hina.

"Ne smijemo dopustiti politiziranje turističke sezone. Zna se gdje je mjesto politici, a gdje nije", poručio je Flego. O tom je problemu zajedno s dvoje slovenskih kolega zastupnika - Irenom Joveva i Klemenom Grošeljom dopisom obavijestio Europsku komisiju te očekuje hitnu reakciju njezine predsjednice Ursule von der Layen. Dopis je poslan i predsjedniku Vlade Hrvatske Plenkoviću, hrvatskom ministru unutarnjih poslova Božinoviću te hrvatskom ministru turizma Cappelliju.

IDS-ov saborski zastupnik Emil Daus rekao je da Hrvatskoj turistički sektor posljednjih godina na godinu donosi više od deset milijarda eura prihoda, od kojih se čak trećina ostvaruje u Istri. U turizmu je zaposleno gotovo osam posto naših građana, a on čini 36 posto ukupnog izvoza.

"Nadam se da će naše inicijative kako u Hrvatskoj tako u Europskom parlamentu uroditi plodom te da će se odluka austrijske vlade čim prije izmijeniti kako bi se Hrvatska i Slovenija zasluženo našle na popisu zemalja u kojima austrijski državljani mogu provesti svoj godišnji odmor bez otežanog povratka u matičnu zemlju", istaknuo je Daus.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo