Svijet     | 29.05.2020. 18:39 |

Muzej Louvre bit će otvoren 6. jula

FENA Internet

PARIZ, 29. maja (FENA) - Muzej  Louvre u Parizu planira da ponovo otvori svoja vrata 6. jula, saopćila je ta kulturna institucija u petak, nakon novih mjera koje je u četvrtak objavio premijer Edouard Philippe  na ublažavanju restrikcija uvedenih radi zaustavljanja širenja koronavirusa.

Najposjećeniji francuski muzej navodi u saopćenju da će sistem bukiranja i novi putokazi omogućiti posjetiocima maksimalnu moguću sigurnost dok su u zgradi. Od njih će biti traženo da nose maske i da se pridržavaju fizičke distance.

- Čak i pored toga što je bilo moguće otkriti blaga Louvrea virtualno tokom restriktivnih mjera, ništa ne može zamijeniti emociju stajanja pored umjetničkim djelom. To je raison d’etre muzeja – izjavio je direktor Louvrea Jean-Luc Martinez.

Između 12. marta i 22. maja, website Louvrea posjetilo je oko 10,5 miliona posjetilaca, u poređenju s 14,1 miliona u kompletnoj 2019.

Broj virtualnih posjetilaca dnevno je porastao na oko 330.000,  s vrhuncem od skoro  400.000,  u poređenju s oko  40.000 posjetilaca po danu prije izbijanja krize s koronavirusom.

Louvre je također saopćio da će vrt Tuileries ispred muzeja biti otvoren u nedjelju i da će okupljanja više od 10 ljudi biti zabranjena.

Obje lokacije zatvorene su  13. marta, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Izložbom Sofije Naletilić večeras počinju Dani Matice hrvatske Mostar

Skupština KS o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo

Skupština KS sutra o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu