Svijet     | 29.05.2020. 16:02 |

EU izrazila tešku zabrinutost kineskim sigurnosnim zakonom za Hong Kong

FENA Internet

BRUXELLES, 29. maja  (FENA) – Vlade država članica Evropske unije u petak su izrazile „tešku zabrinutost“ kineskim sigurnosnim zakonom o Hong Kongu, izjavio je šef evropske diplomatije Josep Borrell nakon video sastanka s ministrima vanjskih poslova 27 članica bloka.

- Vjerujemo da to ozbiljno ugrožava princip „Jedna zemlja, dva sistema“ – izjavio je  Borrel, misleći na autonomiju Hong Konga.

- Naši odnosi s Kinom zasnovani su na obostranom uvažavanju i povjerenju, ali ova odluka to dovodi u pitanje-izjavio je on na konferenciji za novinare.       

Kineski nacionalni kongres odobrio je u četvrtak odluku o usvajanju zakona za Hong Kong, za koji demokratski aktivisti, diplomati i neki u poslovnim krugovima strahuju da će ugroziti njegov poluautonomni status i njegovu ulogu globalnog finansijskog središta.         

-  Autonomija Hong Konga uistinu je oslabljena tom odlukom – kazao je Borrell.

Vlade članica EU kasnije su objavile saopćenje u kome ponavljaju Borrellove stavove, navodeći također da će ta odluka „dodatno dovesti u pitanje kinesko poštovanje njenih međunarodnih obaveza“.

Saopćenje EU uslijedilo je nakon zvaničnih kritika Britanije, skupa s kritikama iz Sjedinjenih Država, Australije i Kanade koje su izrečene u saopćenju objavljenom u četvrtak, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo