Bosna i Hercegovina     | 29.05.2020. 15:44 |

Jupić: Uprkos velikom broju oboljelih, imamo svjetske rezultate

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 29. maja (FENA) – Krizni štab za borbu protiv koronavirusa Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona ocijenio je na svom današnjom sastanku stabilnom higijensko-epidemiološku situaciju u tom kantonu, uprkos pojavi klastera u tešanjskom preduzeću Koža-komerc.

Kako je istakao na današnjoj pres-konferenciji predsjednik tog štaba i ministar zdravstva Adnan Jupić, u dosadašnjem toku pandemije koronavirusa u tom je kantonu evidentirano "oko 290 oboljelih, nešto preko 240 ljudi je već ozdravilo, znači aktivnih slučajeva je negdje 45“.

-Što se tiče broja pacijenata, možete zaključiti da mi imamo daleko najveći broj u Federaciji Bosne i Hercegovine - čak dvostruko više nego Tuzlanski i Kanton Sarajevo skupa, ali uprkos tom, velikom broju našli smo odgovore na sva ova pitanja. I dalje ponavljamo svoje, svjetski vrijedne rezultate, a to je da, do ovog momenta, uprkos tom broju oboljelih, nemamo preminulih ni, trenutno, životno ugroženih osoba - istakao je Jupić.

Preko 80 posto zaraženih, naveo je, u tom je kantonu zaraženo iz klastera u tri privredna subjekta - Bontex i H-M Promet u Maglaju te Koža-komerc u Tešnju. To je situacija, ističe Jupić, kakve nema nigdje na Balkanu, a što ukazuje da su se u tim preduzećima napravili neki propusti.

-Ono što mi je u ovom svemu drago je da smo mi imali priliku da na tako jednom velikom broju i na jedan težak način, isprobamo funkcionisanje zdravstvenog sistema, koji se pokazao jako dobro, izuzetno jak bedem. Svi su zbrinuti, niko nije uskraćen za bolničko liječenje i nemamo životno ugroženih, nemamo preminulih pacijenata - podsjetio je Jupić.

Ukidanje mjera stanja prirodne nesreće u FBiH, napominje, ne znači da se neće morati primjenjivati mjere opreza za suzbijanje zaraze. 

U toku su, kazao je Jupić, dogovori s Općom bolnicom Tešanj da se pozitivni pacijenti iz te općine liječe u toj ustanovi.

Podvlači da će ti pacijenti sigurno biti zbrinuti, da li u KBZ-u ili Općoj bolnici Tešanj, ali i to će, kaže, biti plod dogovora menadžera te dvije ustanove. Prva grupa pacijenata iz Tešnja danas je smještena u izolatorij KBZ-a, jer u tešanjskoj bolnici treba pripremiti prostor za takve pacijente.

Načelnik Odjela za infektivne bolesti KBZ-a Ednan Drljević istakao je da su "otvorili vrata“ i drugim pacijentima kojima je potrebno liječenje na tom odjelu, ali da ponovo imaju pritisak zbog eksplozivnog rasta oboljelih u privrednim subjektima.

Dnevni priliv od 20-30 zaraženih za bilo koje zdravstvo, ističe, predstavlja problem. Popuštanje mjera, smatra, zabrinjavajuće je jer se i u budućnosti mora pridržavati mjera samozaštite "kojih se već sada niko ne pridržava".

Krizni štab ZDK će, najavljuje, moći donositi neke odluke kada se proglasi stanje epidemije, ali je cilj da se odluka i preporuka svi i pridržavaju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo