Ekonomija     | 29.05.2020. 16:52 |

Sattler: Novac MMF-a čeka da bude raspodijeljen (VIDEO)

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler izjavio je da se novac Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nalazi na računu banke u Bosni i Hercegovini, čeka da bude raspodijeljen za pomoć i podršku stanovništvu i poslovnim subjektima.

- Međutim, to se ne može dogoditi dok se političari ne dogovore, tog dogovora očigledno nema još. Koliko razumijem, a razgovarao sam sa iskusnim i stručnim advokatima i pravnicima, sve što je potrebno jeste nova odluka Vijeća ministara. To se može brzo uraditi - naglasio je danas novinarima u Sarajevu.  

U zajedničkoj izjavi EU i Ambasade SAD-a ranije ovog mjeseca navedeno je da je Vijeće ministara BiH 23. aprila svojom odlukom odobrilo izdavanje promisorne note kojom se omogućio prijenos u iznosu od 330 miliona eura Bosni i Hercegovini iz MMF-ovog Instrumenta za brzo finansiranje. Međutim, ta odluka zahtijeva donošenje druge posebne odluke o raspodjeli sredstava u skladu sa Pismom namjere koje je BiH uputila MMF-u. Vijeće ministara BiH još nije donijelo tu drugu odluku i sredstva stoje neiskorištena na računu u Centralnoj banci.

Pogledajte http://fena.ba/video/4533/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1TC7bvA3PmCEZfwp_B495DrUH_QRpvdQw?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

MMF odobrio treću reviziju ukrajinskog kreditnog programa od 15,6 milijardi dolara

Iancu: Deficiti u budžetima prisutni u oba entiteta, ubrzati reforme (VIDEO)

Krišto-Iancu: Važnost suradnje institucija BiH i MMF-a u provođenju reformi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo