Bosna i Hercegovina     | 29.05.2020. 14:19 |

Prva redovna sjednica Skupštine USK nakon oktobra prošle godine

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 29. maja (FENA) - Zastupnici u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) na prvoj redovnoj sjednici od oktobra prošle godine, između ostalog usvojili su izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, te imenovali novi Upravni odbor Univerziteta u Bihaću.

- Praksa na svim drugim univerzitetima je uvođenje ekvivalencije. Ukoliko profesori ne mogu ispuniti neki od neophodnih uvjeta, kao na primjer da imaju doktoranta, ekvivalencija znači omogućavanje ispunjavanja nekog drugog uvjeta. S obzirom na to da na Univerzitetu u Bihaću nema trećeg ciklusa studija, uvođenjem ekvivalencije profesorima ćemo omogućiti ispunjavanje uvjeta tako što će imati veći broj naučnih radova. Ovo nikako nije nazadovanje Univerziteta, nego čak ja bih rekla podsticaj za bavljenje naučnim radom - rekla je zastupnica Naše stranke Vildana Alibabić.

Usvojene su i izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti, čime su se stekli uslovi za implementiranje dječijeg dodatka.

- Ovim smo zapravo omogućili dječiji dohodak, a sada je na Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne zaštite USK da odredi uvjete isplate i visinu dječijeg dodatka - kazala je skupštinska zastupnica Naroda i pravde Ilda Alibegović.

Ovo je inače bila prva redovna sjednica nakon oktobra prošle godine, iako su skupštinski zastupnici u USK redovno primali plate, odnosno paušale.

- Mi smo vladajuću većinu upozorili da Kantonalna skupština dnevno košta građane Unsko-sanskog kantona oko 6.000 KM i minimum onog što možemo uraditi je da redovno zasjedamo u skladu s ustavnim ovlaštenjima. U proteklih sedam mjeseci imali smo tri vanredne i jednu redovnu sjednicu, pa neka građani dalje procijene - riječi su predsjednika Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) Jasmina Musića.

Zastupnici ni nakon ove sjednice nisu mogli sa sigurnošću potvrditi ko čini aktuelnu skupštinsku većinu, iako je većina odluka donesena sa barem 17 zastupničkih glasova.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana