Bosna i Hercegovina     | 29.05.2020. 14:07 |

Platforma za progres najavila protestnu šetnju sutra u Sarajevu

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Platforma za progres najavila je danas na pres-konfereciji u Sarajevu mirnu protestnu šetnju koja će biti održana sutra u glavnom gradu BiH pod motom "Dosta je bilo šutnje".

Istaknuto je da će šetnja početi sutra u 11.55 sati ispred Sebilja na Baščaršiji, odakle će se povorka uputiti do Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić naveo je da će ispred PSBiH biti upriličen performans, nakon čega će on održati kratak govor s jasno definisanim zahtjevima koji će biti upućeni Parlamentarnoj skupštini, Vijeću ministara, predstavnicima međunarodnih organizacija i ambasadorima zemalja koje su aktivne u BiH.

- Ta šetnja će biti znak političke volje Bosne i Hercegovine i mislim da smo politički konačno odrasli i sazreli, na šta ukazuju procjene da će nas sutra biti mnogo više nego što smo planirali - rekao je Hadžikadić.

Dodao je da ga posebno zabrinjava što pojedinci koriste demokratiju da bi uspostavili autokratiju, te postojanje paralelnih mehanizama odlučivanja u kojim vođe političkih stranaka donose odluke koje su obavezujuće za cijelu državu, a međunarodna zajednica pomaže tim paralelnim mehanizmima tako što razgovaraju s predstavnicima političkih stranaka umjesto s državnim institucijama.

- Naši glavni zahtjevi su da lokalni izbori moraju biti održani do 15. novembra da ne bi došlo do "mostarizacije" BiH, te osmišljavanje elektronskih izbora do kraja ove godine kako bi mogli biti implementirani 2022. ,a kako bi spriječili zloupotrebe - pojasnio je Hadžikadić.

Pozivaju sve koji se odazovu na šetnju da se pridržavaju mjera za suzbijanje pandemije kao što su nošenje maski i držanje fizičke distance, te da se ponašaju dostojanstveno.

Hadžikadić je izrazio nadu da će protesti biti veoma mirni, ali i da se boje da će biti ljudi ubačenih sa strane, za šta tvrdi da su spremni.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo