Bosna i Hercegovina     | 29.05.2020. 14:08 |

Vlada KS usvojila Informaciju o izvršenju odluka i presuda ustavnih sudova

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog ministrice Merse Kusture usvojila Informaciju Ministarstva pravde i uprave KS o izvršenju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine i preporuka Institucije ombudsmena Bosne i Hercegovine.

Navedenom Informacijom obuhvaćene su odluke i presude ustavnih sudova BiH i FBiH (njih ukupno 13) koje su izrečene Kantonu Sarajevo, povodom povrede prava jedinica lokalne samouprave donošenjem određenih zakonskih rješenja iz oblasti lokalne saouprave, imovine, komunalnih djelatnosti, koncesija i drugih.

Konkretno, Informacija sadrži koji propis Kantona Sarajevo povređuje pravo jedinica lokalne samouprave sa kratkim opisom presude, te statusom realizacije navedene presude u smislu njenog provođenja, odnosno implementacije.

Također, Informacijom su obuhvaćene i preporuke Ombudsmena BiH koje su izdate organima uprave i drugim organima javnog sektora čiji je osnivač Kanton Sarajevo (njih 27), sa kratkim opisom navedene preporuke, te statusom realizacije preporuke u smislu njene realizacije.

S tim u vezi, Vlada KS je, na sjednici održanoj u četvrtak, naložila resornim ministarstvima na koje se odnose odluke, presude i preporuke da intenziviraju aktivnosti na provođenju odluka ustavnih sudova BiH i preporuka Institucije ombudsmena BiH.

Također imaju obavezu da vrše nadzor nad provođenjem preporuka iz svoje oblasti (preporuke koje se odnose na javna preduzeća, javne ustanove, upravne organizacije i druge organe javnog sektora), saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo