Bosna i Hercegovina     | 29.05.2020. 12:50 |

Radončić uputio pohvale pripadnicima UN mirovnih snaga iz BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić je povodom obilježavanja 29 maja, Međunarodnog dana mirovnih snaga, kao i 20. godišnjice učestvovanja Bosne i Hercegovine u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda, zahvalio pojedincima i institucijama koji su dali značajan doprinos mirovnim misijama.

Radončić je zahvalio i pripadnicama UN mirovnih snaga iz Bosne i Hercegovine za profesionalno izvršavanje humanog zadataka izgradnje mira u svijetu.

Međunarodni dan mirovnih misija se obilježava 29. maja, u znak sjećanja na sve osobe koje su izgubile život u službi mira. Od osnivanja prve mirovne misije UN-a 1948. godine, živote je izgubilo više od 3.800 vojnika, policijsko i civilno osoblje.

U saopćenju se podsjeća da je Bosna i Hercegovina, članica Ujedinjenih naroda od maja 1992. godine, te da je dokazala svoju punu opredijeljenost aktivnom sudjelovanju u mirovnim operacijama.

To je istovremeno i jasan pokazatelj da Ministarstvo sigurnosti i agencije za provedbu zakona u BiH raspolažu kapacitetima i iskustvima u rekonstrukciji i demokratskoj tranziciji postkonfliktnih društava.

Sudjelovanje pripadnika policijskih agencija iz BiH u mirovnim misijama UN-a, kako je istaknuto, znatno je pridonijelo međunarodnoj afirmaciji BiH, a što za posljedicu ima da BiH sve više postaje aktivan subjekt u kreiranju međunarodne sigurnosti.

Ministarstvo sigurnosti BiH će i nadalje poduzimati sve potrebne mjere kako bi policijski službenici i službenice bili osposobljeni za služenje u mirovnim misijama, što također podrazumijeva saradnju i potporu svih policijskih agencija iz BiH.

- Zbog toga je važan sistemski, osmišljen i dugoročan pristup u planiranju svih naših raspoloživih resursa kako bi i dalje Bosna i Hercegovina, odnosno policijski službenici i službenice iz BiH bili prisutni u međunarodnim operacijama potpore miru – navodi se u saopćenju.

Doprinos Bosne i Hercegovine kao članice UN ogleda se i kroz angažman policijskih službenika iz BiH, u okviru UN civilne policije (UN CIVPOL).

U različitim misijama, navedeno je u saopćenju, u okviru mandata Ujedinjenih naroda od 2000. godine do danas je sudjelovalo ukupno 355 pripadnika policijskih službi iz BiH (od čega 54 žena, ili 15,21 posto), i to u mirovnim misijama u Istočnom Timoru, Haitiju, Liberiji, Sudanu, Kongu, Cipru i Južnom Sudanu.

Trenutno BiH ima raspoređene policijske službenike u dvije mirovne misije i to u Južnom Sudanu (UNMISS) 20 policijskih službenika, od čega četiri žene, i na Cipru (UNFICYP) šest policijskih službenika od čega četiri žene.

- Pripadnici i pripadnice policijskih struktura iz Bosne i Hercegovine su raspoređivani na različite visoke pozicije unutar misija, nenaoružanog karaktera. Pokazali su visok stupanj profesionalizma, stručnosti, kao i humanosti u obavljanju poslova i zadataka u okviru navedenih misija, što je rezultiralo zauzimanjem rukovodećih pozicija, kao i dobivanjem mnogobrojnih pohvala i zahvala od strane mjerodavnih tijela UN-a - naglašeno je u saopćenju.

Osim angažmana u okviru kontingenata, 11 policijskih službenika su bili izabrani od strane UN na ekspertske "poluprofesionalne“ pozicije, u okviru UN misija na Cipru, Libiji, Afganistanu, Južnom Sudanu, Somaliji i Gvinea Bisao, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ivica Bošnjak na obilježavanju godišnjice pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog

Nešić-Delmas: Nastavak saradnje s Francuskom u jačanju kapaciteta sigurnosnog sektora u BiH

Nešić uputio telegram povodom tragičnog napada u Pragu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo