Bosna i Hercegovina     | 29.05.2020. 10:30 |

Veleposlanik Sabolić svim hrvatskim državljanima čestitao Dan državnosti RH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić izjavio je da se u subotu, 30. svibnja slave Dan državnosti Republike Hrvatske, koji se obilježava u spomen na konstituiranje prvoga slobodno i demokratski izabranog višestranačkog Sabora 1990. godine.

Nakon 45 godina jednopartijskog komunističkog režima, dodao je Sabolić, bio je to prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

- Zbog epidemioloških mjera nismo u mogućnosti obilježiti ovaj blagdan prigodnim prijemima za prijatelje i partnere iz političkog, vojnog, vjerskog, kulturnog i gospodarskog života u BiH, te za predstavnike međunarodnih organizacija i diplomatskog zbora - naveo je Sabolić. 

Unatoč ovakvoj situaciji, kako je naveo, ove godine s radošću i ponosom obilježavaju 30. obljetnicu tog povijesnog dana.

- S posebnom zahvalnošću spominjemo se hrabrosti, odlučnosti i zajedništva svih hrvatskih branitelja koji su dali nemjerljiv doprinos obrani slobode. Posebno poštovanje iskazujemo nikada zaboravljenim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima - dodao je Sabolić. 

Ove godine je Hrvatska prvi puta na čelu Europske unije.

- Zaokružujemo jedan ciklus - od teškog puta u borbi za neovisnost, dobivanja euroatlantske perspektive, do međunarodne afirmacije u Europi i svijetu. Hrvatska, koja je pretrpjela rat i agresiju, danas zajednički s drugim europskim narodima gradi Europu zajedničkih vrijednosti - naveo je Sabolić.

Naglasio je kako Bosna i Hercegovina u Hrvatskoj ima i prijatelja i partnera, čvrsto opredijeljenog za jačanje svih područja suradnje u duhu dobrosusjedskih odnosa, temeljenih na međusobnom uvažavanju i povjerenju.

-Hrvatska je spremna Bosni i Hercegovini pružiti pomoć u izgradnji moderne europske države za sva tri njezina konstitutivna naroda i za sve njezine građane. Na Zagrebačkom samitu Hrvatska je posebno naglasila da BiH kao njezin najbliži susjed zaslužuje status kandidata za članstvo i da joj u tome treba pomoći. Svim Hrvaticama i Hrvatima, svim hrvatskim državljanima i svima onima koji Hrvatsku vole i poštuju, od srca čestitam Dan državnosti! - izjavio je Sabolić, saopćeno je iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo