Ekonomija     | 28.05.2020. 19:35 |

Članovima Vlade Kantona Sarajevo prezentirani projekti Općine Trnovo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. maja (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo (KS) je ovosedmično redovno zasjedanje danas održala u Hotelu „Han“ na Bjelašnici, gdje joj je domaćin bio načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo.

Nakon sjednice, za članove Vlade je upriličena prezentacija projekata koji se planiraju realizirati na području ove općine, te su im prezentirani razvojni planovi i svi potencijali ovog dijela Kantona Sarajevo.

Veliki je broj projekata koje predstavnici ove općine žele realizirati u budućnosti, a većina ih je planirana u cilju razvoja turizma, zašto općina Trnovo ima veliki potencijal.

Na početku prezentacije, naglašeno je kako su svi urbanistički projekti u potpunosti u skladu sa infrastrukturnim projektima Kantona, kao i da niti jedan objekt na ovoj olimpijskoj planini nije nelegalno izgrađen.

Istaknuto je i kako će realizacija ovih planova učiniti ovu općinu mjestom sa kvalitetnom zimskom i ljetnom turističkom ponudom.

- Svjesni smo da je početkom 2020. godine velika kriza zadesila cijeli svijet, upitno je da li će realizacija svih ovih projekata započeti ove godine - kazao je načelnik Berilo.

Dodao je i kako razumije da je trenutno primarno osigurati pomoć privrednicima i građanima koji su najviše pogođeni posljedicama globalne pandemije.

Općinski načelnik je precizirao da su ključni projekti za Trnovo u predstojećem periodu izgradnja poslovno-sportskog centra, kao i ulaganje u obnovljive izvore električne energije.

- U ova dva projekta Općina treba da investira oko 40 miliona KM - rekao je Berilo, te zamolio Vladu KS da sa određenim sredstvima sufinansira realizaciju ključnog kapitalnog projekta kakav je izgradnja poslovno-sportskog centra.

Pored ovog projekta, neki od projekata na kojima se planira nastaviti raditi jesu: parcelacija Tušila, rekonstrukcija putne infrastrukture, realizacija UP Kolijevka, UP Babin Do, UP Gornja Grkarica, izgradnja memorijalnog centra Proskok.

Istaknuto je i kako će urbanistički projekti Kolijevka, Babin Do i Gornja Grkarica, nakon realizacije, imati različite ljetne i zimske sadržaje - ergele, igrališta, terene, biciklističke staze, kao i staze za jahanje.

Također je dogovoreno da se poduzmu konkretne aktivnosti na zajedničkoj izgradnji doma zdravlja na lokalitetu Bjelašnice.

Naglašeno je i kako je Općina Trnovo bogata prirodnim resursima, zbog čega će se posebno obratiti pažnja na ekološke aspekte ovih projekata.

- O ovakvim projektima i planovima je potrebno razgovarati jer se treba misliti i o periodu koji dolazi nakon krize, posebno zbog činjenice po kojoj je implementacija razvojnih projekata jedan od načina za ublažavanje posljedica pandemije po ekonomiju Kantona Sarajevo - istakao je premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić.

Izrazio je i spremnost cjelokupne Vlade KS da pruži konkretnu podršku za realizaciju nekih od prezentiranih projekata, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Skupština i Vlada KS - Abdulah Sidran će zauvijek biti dio duše Sarajeva

Vlada KS - Usvojen program utroška sredstava za zdravstvenu zaštitu životinja i sigurnost hrane

Premijer Uk donirao cipele i pozvao građane da se priključe projektu 'Stazom sjećanja 11.451...'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo