Bosna i Hercegovina     | 28.05.2020. 17:50 |

Tegeltija: CBBiH ima sve što je potrebno da bi isplatila sredstva MMF-a (VIDEO)

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 28. maja (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija kazao je danas kako ne može precizirati do kada će se sredstva Međunarodnom monetarnog fonda (MMF-a) nalaziti na računu Centralne banke BiH. 

Komentirajući novinarski upit u vezi s njihovom raspodjelom, predsjedavajući Vijeća ministara je podsjetio kako to više nisu sredstva MMF-a, nego vlada FBiH, RS-a i Brčko Distrikta BiH.

Dodao je kako na ta sredstva već teku kamate, te da se nalaze na računu Centralne banke BiH i da ne može odgovoriti na pitanje do kada će to tako biti.

- Nekoliko sam puta ponovio stajalište da Centralna banka ima sve ono što je potrebno da bi ta sredstva isplatila, jer ima potpisan Memorandum sa onima kojima treba da isplati sredstva – precizirao je.

Tegeltija, istovremeno, navodi kako je očigledno "da se guverner Centralne banke BiH ne slaže sa tim stavom, te da ima podršku i da on ne želi da ih uplati".

- To bi bilo isto kao kada vi dobijete od nekoga novac, a banka neće da vam isplati vaš novac. Razmislite kako biste se vi ponašali - naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ilustrirajući aktuelnu situaciju.

Kada se radi o odnosima i zahtjevima da neko traži ovakvu ili onakvu odluku, Tegeltija je kazao kako je u svoje lično i uime ministara iz RS-a spreman prihvatiti bilo kakvu odluku oko koje se mogu usuglasiti ministri iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Pogledajte http://fena.ba/video/4527

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/11QiTzG2EvDUu-NBznXgaDzEOeK7iupA1?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Predsjedateljica Krišto otvorila Poslovni forum „Gradimo Livno zajedno“

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'