Svijet     | 28.05.2020. 13:24 |

Stotine ljudi pobjeglo iz karantina u Zimbabveu i Malaviju

FENA Internet

HARARE/‎LILONGWE, 28. maja (FENA) - Stotine ljudi, među kojima i onih zaraženih koronavirusom, pobjeglo je iz karantina u Zimbabveu i Malaviju i za njima su organizovane potjera pošto vlasti strahuju da će proširiti virus u zemljama čiji su zdravstveni sistemi preopterećeni.

U Malaviju je više od 400 ljudi, koji su se nedavno vratili iz Južnoafričke Republike i drugih mjesta, pobjeglo iz centra na stadionu u gradu Blantyreu, tako što su preskočili ogradu ili išetali dok su ih policajci i zdravstveni radnici posmatrali, javio je AP.

Policajci i zdravstveni radnici rekli su novinarima da nisu mogli da ih zaustave jer nisu imali adekvatnu zaštitnu opremu.

Najmanje 46 osoba, koje su pobjegle, pozitivno je na koronavirus, a neki od onih koji su pobjegli rekli su novinarima da su podmitili policajce.

U Zimbabveu je glasnogovornik policije izjavio da policija traga za više od 100 ljudi, koji su pobjegli iz centara u zemlji u kojoj je karantin u trajanju od 21 dan obavezan za osobe koje se vraćaju iz inostranstva. On je rekao da se oni kriju u selima, dodajući da predstavljaju ozbiljnu opasnost po zajednice.

Zimbabve i Malavi zajedno imaju manje od 200 potvrđenih slučajeva, ali Južnoafrička Republika, u koju građani ove dvije zemlje odlaze u potrazi za poslom, ima više od 25.000 slučajeva koronavirusa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Zbog porasta slučajeva koronavirusa, SKB Mostar uveo restrikciju za posjete pojedinim odjelima

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'