Svijet     | 28.05.2020. 13:08 |

Japan ozbiljno zabrinut kineskim sigurnosnim zakonom o Hong Kongu

FENA Internet

TOKIO, 28. maja (FENA) - Japan  je „ozbiljno zabrinut“ odlukom kineskog parlamenta da usvoji nacionalni sigurnosni zakon za Hong Kong, za koji posmatrači strahuju da bi mogao ugroziti status specijalne autonomije i slobode u tom gradu, saopćilo je u četvrtak japansko ministarstvo vanjskih poslova.

U saopćenju objavljenom nekoliko minuta nakon usvajanja sigurnosnog zakona, Japan je također nazvao Hong Kong „ekstremno bitnim partnerom“, naglašavajući bliske ekonomske veze s gradom i razmjene ljudi.

- Japan je ozbiljno zabrinut odlukom (kineskog parlamenta) – navodi ministarstvo u saopćenju.       

- Dugotrajna je politika Japana da pridaje veliki značaj očuvanju slobodnog i otvorenog sistema koji uživa Hong Kong i razvoja demokratskog i stabilnog Hong Konga u okviru formule „Jedna zemlja, dva sistema“ – saopćilo je ministarstvo.

Japansko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je kineskog ambasadora u Tokiju kako bi mu izrazilo zabrinutost novonastalom situacijom i saopćilo je da će pažljivo posmatrati daljnji razvoj dešavanja u Hong Kongu.

Sigurnosni zakon kineske vlade za grad pojačao je strahovanja da će Peking tu uvesti svoju vladavinu i ugroziti visoki stepen autonomije bivše britanske kolonije koju je uživao u okviru formule „Jedna zemlja, dva sistema“ otkako je vraćen pod kinesku upravu u 1997.

Kina navodi da zakon ima za cilj da se suočava sa secesijom, subverzijom, terorizmom i stranim uplitanjem u gradu, kada ga je objavila u Pekingu prošle sedmice i izazvao je prve velike proteste u Hong Kongu u više mjeseci, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana