Bosna i Hercegovina     | 28.05.2020. 13:04 |

Na 28. obljetnicu HVO Sarajevo položeni vijenci i zapaljene svijeće za poginule

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. maja (FENA) - Povodom obilježavanja 28. obljetnice utemeljenja HVO Sarajevo danas su na groblju "Sveti Josip" u Sarajevu položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule, preminule i nestale branitelje HVO Sarajevo i Hrvatske brigade "Kralj Tvrtko", kao i sve žrtve rata u BiH (1992. – 1995.).

Obilježavanju su prisustvovali predstavnici Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić,  izaslanstva Koordinacije boračkih udruženja Općine Novo Sarajevo, 1. Slavne Viteške brigade Sarajevo, Hrvatskog narodnog vijeća BiH i Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99".

Prigodne stihove pročitala je pjesnikinja Ivana Krstanović.

Pokrovitelji su bili Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Općina Novo Sarajevo, saopćeno je iz HVO Sarajevo.

- Glavne karakteristike HVO Sarajevo su multinacionalna struktura te njegovanje i čuvanje međusobnog povjerenja, suradnje i solidarnosti različitih naroda. Za slobodu Sarajeva svoje živote dalo je 109 bojovnika HVO Sarajevo različite nacionalne pripadnosti, a više od 260 ih je ranjeno - kazao je predsjednik Udruge organizatora otpora umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a Sarajevo Marinko Pejić.

Jedan od inicijatora osnivanja HVO Sarajevo Zvonimir Jan podsjeća da je HVO Sarajevo sa sjedištem na Čengić Vili bio legalni, državotvorni, sarajevski HVO, u okviru Oružanih snaga BiH.

- Utemeljen je 29. 5. 1992. godine, na inicijativu Hrvatskog gospodarskog društva BiH (HGD BiH). Drago nam je što će HVO Sarajevo sa sjedištem na Čengić Vili, jednoglasnom odlukom Gradskog vijeća Grada Sarajeva, uskoro dobiti svoje spomen obilježje u našem divnom Gradu Sarajevu. Neka je vječna slava i hvala svim poginulim, preminulim i nestalim braniteljima Sarajeva i države BiH - kazao je Jan.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Obilježena godišnjica 105. motorizovane brigade: Ponosni smo što su imena naših branilaca časna

Obilježena peta godišnjica ubistva policijskog službenika FUP-a Mahira Begića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo