Ekonomija     | 27.05.2020. 21:04 |

Kalem: Sastanak radi iznalaženja rješenja za nedostatak vozača u GRAS-u

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 27. maja (FENA) - Ministar saobraćaja KS Adi Kalem najavio je da će naredne sedmice biti održan sastanak sa Upravom i Sindikatom  komunalne privrede KJKP GRAS,  radi iznalaženja rješenja za nedostatak vozača, kao i uvođenja većeg broja vozila u saobraćaj ovog preduzeća, u skladu s mjerama Kriznog štaba FBiH kao i povoljnijom  epidemološkom situacijom koja to omogućava.

Po riječima ministra Kalema, Ministarstvo saobraćaja je odmah po primitku zahtjeva za prijem vozača iz GRAS-a, pripremilo informaciju i prezentiralo je Vladi KS.

Vlada je donijela  odluku o prijemu 44 vozača autobusa, 27 vozača tramvaja, četiri vozača trolejbusa, jednog bravara KV, jednog perača vozila i automehaničara KV, na period do tri mjeseca, uz poštivanje zakonskih propisa koji podrazumijevaju i provođenje konkursne  procedure.

- Problem nedostatka vozača je evidentan. Naš zadatak je da pomognemo u ovoj situaciji, zbog čega ćemo se sastati sa predstavnicima GRAS-a radi iznalaženja adekvatnog rješenja, koje mora biti u skladu sa zakonom - istakao je ministar Kalem.

Dodao je da je navedenom odlukom Vlade naloženo Upravi GRAS-a da u roku od 30 dana pripremi pregled stanja i potreba za radnicima sa detaljnim obrazloženjem i dostavi Vladi Kantona Sarajevo na razmatranje i usvajanje.

Ministar se osvrnuo se i na problem gužvi u javnom  gradskom  prijevozu, uz molbu putnicima da se pridržavaju još uvijek važećih mjera fizičke distance, kao i pravila iz Instrukcije Ministarstva saobraćaja kojom  je u periodu od 06.:30 do 09.00 sati, kao i od 15.00 do 17.00 sati omogućena vožnja samo osobama koje posjeduju radnički kupon ili jednokratnu kartu za prijevoz na posao, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Potpisan sporazum o finansiranju rada Studentskog parlamenta UNSA u iznosu od 30.000 KM

Potpisan Sporazum o sufinansiranju zajedničke komunalne potrošnje u vrijednosti 30 miliona KM

Mesihović na prvom sastanaku učesnika projekta 'SMEQA'

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti