Bosna i Hercegovina     | 27.05.2020. 20:11 |

Razgovarano o rekonstrukciji i obnovi Stare željezničke stanice na Ilidži

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. maja (FENA) - Stara željeznička stanica na Ilidži, posljednjih dvadeset godina sve više propada, te predstavlja i sigurnosni problem za sve prolaznike, što iznova aktuelizira pitanje njene rekonstrukcije i obnove.

Skupština i Vlada Kantona Sarajevo (KS) spremne su zajedno s Općinom Ilidža da pronađu adekvatan način za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, kako bi se moglo krenuti s rekonstrukcijom i obnovom ovog kulturno-istorijskog spomenika, saopćeno je iz Pres-službe KS.

Tim povodom, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik, ministri prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Faruk Kapidžić i kulture i sporta Kenan Alikadić, te zastupnik Elvis Vreto, posjetili su Općinu Ilidža, gdje su razgovarali sa načelnikom Senaidom Memićem.

Predsjedavajući Čelik je istakao kako je krajnje vrijeme da se ovaj problem riješi, za što su, kako je poručio, zainteresirani svi.

Dodao je da će se rješavanju ovog problema pristupiti multiresorno, a što podrazumjeva uključivanje Ministarstva finansija, kulture i sporta, te prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Željeznička stanica izgrađena je 1892. kao jedan od prvih objekata u centralnom dijelu Ilidže.

- Taj prostor je sad ruševina, a ujedno i nacionalni spomenik, pa Općina Ilidža nema ni zakonsko pravo da radi sama obnovu, odnosno nemoćni smo u rješavanju ovog pitanja - izjavio je načelnik Memić, te ponovio potpunu spremnost za implementacijom projekta, ako Vlada Federacije u čijoj je nadležnosti da svoju saglasnost.

Po riječima ministra Kapidžića, vrlo je važno da se sačuva vanjski izgled Stare željezničke stanice, čiju bi rekonstrukciju nadgledalo resorno ministarstvo, a o unutrašnjoj namjeni odlučit će Općina Ilidža.

Nakon što od predstavnika ove općine dobiju svu potrebnu dokumentaciju, razgovarat će sa predstavnicima federalne vlasti u roku 15 dana, najavljeno je danas.

Sve će biti u skladu sa Zakonom o kulturno historijskom naslijeđu, te će se nakon tog sastanka precizirati dalji koraci kako bi se u roku tri mjeseca riješili imovinski problem koji onemogućavaju obnovu Stare željezničke stanice.

Inače, ovo je bila inicijativa zastupnika Vrete, koja je kasnije usvojena kao amandman i uvrštena u rebalans budžeta za 2020. godinu.

Naglasio je kako ga raduje što je ova tema ponovno aktuelizirana i nada se skorom rješenju ovog problema, na zadovoljstvo svih građana Kantona Sarajevo.

Zaključeno je kako Kanton Sarajevo želi da obnovi Staru željezničku stanicu, te da su osigurana  sredstva za ovu namjenu, odnosno da će svoju prvu rekonstrukciju i potpunu afirmaciju doživjeti u narednom periodu po uzoru na Bistričku željezničku stanicu, navodi se u saopćenju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Dva nova sistema video-nadzora radi unapređenja sigurnosti u saobraćaju na području ZDK

Potpisan sporazum o finansiranju rada Studentskog parlamenta UNSA u iznosu od 30.000 KM

Potpisani ugovori za realizaciju 90 projekata na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti