Stranačke aktivnosti     | 27.05.2020. 16:11 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Amela Kuskunović: Opskrba svih pacijenata lijekovima mora biti neupitna i u vrijeme korone


Amela Kuskunović, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH podnijela je inicijativu kojom traži osiguranje stabilne opskrbe lijekovima u Federaciji BiH.
„Tragom informacije koju je u javnost iznijelo Udruženje pacijenata oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti 'SNAGA u BiH' da nema lijekova za oboljele koje oni zastupaju podnijela sam ovu inicijativu. Lijekova je sve manje i za djecu koja su oboljela od ovih bolesti. Reumautoidni artritis je teško hronično oboljenje koštanog vezivnog tkiva i sistemskih organa, a sada se oboljeli suočavaju sa nestašicom glavnog konvencionalnog (baznog) lijeka – Metorexata. Radi se o lijeku koji koristi oko pet hiljada oboljelih od reumatoidnih oboljenja kao i teško oboljeli od autoimunih bolesti. Pacijenti kažu da su se s ovim problemom susretali i ranije, ali da je on posebno izražen u vrijeme pandemije. Koronavirus, iako prezahtjevan za liječenje i iako je globalni problem, ne može biti izgovor za zapostavljanje bilo kojih pacijenata, a nebriga za nabavku lijekova može se smatrati zapostavljanjem. Osnovne potrebe za liječenje, dakle one potrebe bez kojih životi dolaze u opasnost moraju biti osigurane svima“, rekla je Kuskunović.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'