Svijet     | 27.05.2020. 15:31 |

Aktivisti upozoravaju: Zaštitne maske i rukavice na dnu Sredozemnog mora

FENA Internet

PARIZ, 27. maja (FENA) - Francuski aktivisti za zaštitu životne sredine upozorili su na otpad od bačenih zaštitnih maski i rukavica na dnu Sredozemnog mora, u blizini poznatog ljetovališta Antibes.

Video snimak koji su prošle sedmice napravili pripadnici francuske organizacije za zaštitu životne sredine "Operacija čisto more" ("Operation Clean Sea"), prikazuje maske i rukavice nataložene na dnu Sredozemnog mora, zajedno sa limenkama, pikavcima i drugim smećem.

Aktivisti su podijelili slike na društvenim mrežama kako bi upozorili na opasnost od dodatnog zagađenja Sredozemnog mora, sada kada su Francuska i druge zemlje ponovo otvorile plaže.

Organizacija je podijelila slike putem interneta, kako bi upozorila  da bi to moglo pogoršati probleme zagađenja na Sredozemlju u vrijeme dok Francuska i druge zemlje postupno otvaraju svoje plaže

Lokalni zakonodavac predložio je pooštrene kazne za smeće.

"Bili smo prilično neugodno iznenađeni kada smo vidjeli rukavice ukopane u pijesak.  Maska je izgledala poput meduze, u početku nismo tačno znali što je to. Na našem prelijepom Azurnom primorju znamo da čim počne padati kiša, smeće koje dolazi iz oluka završi u moru", upozorio je  Joffrey Peltier, osnivač operacije "Clean Sea" u izjavi za  Associated Press.

Količina smeća od zaštitnih maski i rukavica još je mala, ali će postati veća ukoliko se ništa ne poduzme, upozorio je  Peltier.

Čistači ulica u Parizu također su se žalili na sve više maski bačenih na trotoare dok Francuska ublažava mjere karantina i kada se na sve više javnih mjesta zahtjeva nošenje maski.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Spašeno više od 80 migranata kod Libije

Više od 10.000 tona smeća na pariškim ulicama

Zemljotres jačine 6,4 stepena u Sredozemnom moru

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'