Svijet     | 27.05.2020. 15:38 |

Francuska zabranila korištenje hidroksihlorokvina u liječenju COVID-19

FENA Internet

PARIZ, 27. maja (FENA) -  Francuska vlada u srijedu je ukinula dekret kojim se dopušta bolničkim liječnicima da propisuju hidroksihlorokvin kao lijek za pacijente koji iamju teške forme COVID-19, bolesti koju izaziva novi koronavirus.

Objava je uslijedila dva dana nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila da planira velika testiranja tog antimalarijskog lijeka zbog sigurnosnih briga, prenosi Reuters.

Britanski medicinski žurnal The Lancet navodi da je među pacijentima koji se liječe  hidroksihlorokvinom povećana stopa smrtnosti i nepravilan rad srca, uz druge negativne rezultate lijeka kao načina tretmana COVID-19.

Američki predsjednik Donald Trump i drugi insistirali su na hidroksihlorokvinu u posljednjim mjesecima kao mogućem lijeku za koronavirus.

Francuska je odlučila krajem marta da dopusti korištenje hidroksihlorokvina u specifičnim situacijama i isključivo u bolnicama.

Nikakva vakcina ili lijek nisu odobreni za liječenje COVID-19, koji je odnio više od  350.000 ljudskih života širom svijeta.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Francuska spremna da nastavi s finansijskom pomoći za UNRWA

Francuska se zalaže za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Francuski javni deficit porastao na 5,5 posto BDP-a

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom