Bosna i Hercegovina     | 27.05.2020. 15:35 |

Špirić i McDonald o izazovima s kojima se savremeni svijet suočava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. maja (FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Nikola Špirić sastao se danas sa novoimenovanom koordinatoricom Kancelarije Ujedinjenih nacija (UN) za Bosnu i Hercegovinu Ingrid McDonald.

Špirić je tokom susreta istakao da Bosna i Hercegovina podržava napore UN-a na iznalaženju odgovora na izazove i probleme sa kojima se savremeni svijet susreće.

Tu se, rekao je Špirić, prije svega, misli na održavanje međunarodnog mira i bezbjednosti, na zaštitu i unapređenje ljudskih prava, postizanje održivog razvoja i implementaciju Agende 2030.

Upozoravajući na to da se svijet u protekloj godini suočavao sa eskalacijom sukoba, migrantskom i izbjegličkom krizom, terorizmom i nasilnim ekstremizmom, Špirić je ocijenio da će ova godina, u kojoj se svijet suočio sa pandemijom virusa COVID-19, donijeti još veće izazove, prije svega, vezane za održivi rast i razvoj.

S tim u vezi, Špirić je istakao da BiH daje svoj doprinos održavanju mira u svijetu učešćem u mirovnim misijama UN-a.

Sagovornici su se složili o tome da je potrebno da se intenzivna saradnja institucija BiH i Kancelarije UN-a i UNDP-a nastavi i u narednom periodu, saopćeno je iz Špirićevog kabineta, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'