Ekonomija     | 27.05.2020. 14:53 |

Turističke agencije trpe velike štete usljed pandemije koronavirusa

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 27. maja (FENA) - Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Edin Buševac ocijenio je danas da su najveću štetu u vrijeme pandemije koronavirusa pretrpjele turističke agencije i prevoznici.

- Turističke zajednice će biti obuhvaćene takozvanim 'korona zakonom' na kantonalnom nivou. Kada je u pitanju federalni nivo, mi smo poslali jednu uredbu u kojoj smo obrazložili sve razloge zašto trebaju biti obuhvaćeni i u tom zakonu kako bismo riješili i plate i doprinose za ova dva mjeseca koja nisu radili - istakao je ministar Buševac.

Na sjednici Odbora Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla u proširenom sazivu, koja je održana danas, rečeno je da će, ukoliko vlasti u BiH ne donesu adekvatan zakon kojim će biti zaštićeni mali poslodavci, mnogi radnici ostati bez posla.

- Nama je stalo da sve institucije u Bosni i Hercegovini znaju da mi imamo problem u poslovanju još od 26. februara kada je započelo donošenje uredbi svih kriznih štabova o neputovanjima izvan granica BiH. Tada smo otkazali sva putovanja. Turističke agencije su ostale prepuštene same sebi - kaže potpredsjednik Udruženja turističkih agencija BiH Asim Bešić.

Smatra da i dalje ostaje nepoznanica na koji način će turističke agencije biti obuhvaćene tzv. 'korona zakonom'.

- Mi i dalje ne znamo na koji način ćemo dobiti određene subvencije, a mi smo bez bilo kakvih prihoda od 1. marta. Susrećemo se s jako puno problema, jer smo ljetovanja za ovu godinu ugovarali još od novembra prošle godine. To je podrazumijevalo i avionski prevoz, hotelski smještaj, rane uplate i još mnogo toga - kaže Bešić.

Pojašnjava da su samim tim stvorili obaveze, jer su putnici uplaćivali redovito putovanja, a turističke agencije sve dobavljačima - aviokompanijama, hotelima. Sada se susreću s problemom da im, kada hotelu otkazuju aranžmane i traže uplate nazad, iz hotela kažu da ne mogu vratiti novac nego da taj novac mogu iskoristiti u nekom drugom periodu.

-Velika većina putnika sve razumije, ali sada imamo ljude koji su nam rekli da su ostali bez posla i bez godišnjeg odmora - istakao je Bešić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Srbiji više od 4.000 novozaraženih, umrlo 19 osoba

Penicaud: Situacija u Kini 'zabrinjavajuća, u Francuskoj trendovi pozitivni

Nakon pet tjedana covid-19 vratio se u HNŽ

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!