Svijet     | 27.05.2020. 12:58 |

Kineska ekspedicija na najvišem svjetskom vrhu vrši mjerenja

FENA Internet

BAZNI LOGOR MOUNT QOMOLANGMA, 27. maja (FENA) - Kineski istraživački tim domogao se vrha Mount Qomolangma u srijedu ujutru kako bi obavio niz mjerenja na vrhu planete.

Taj potez ključni je korak u kineskim naporima na mjerenju najvišeg svjetskog vrha, za koje naučnici tvrde da će proširiti ljudska saznanja o prirodi i pomoći će u jačanju naučnog razvoja.

Nakon osvajanja vrha, članovi tima počeli su postavljati geodetski marker na snijegom pokrivenom vrhu, čija je površina više od 20 kvadratnih metara.

Qomolangma je tibetanski naziv vrha, koje se stoljećima koristi među lokalnim mještanima i prethodnica je naziva "Mount Everest," stvorenog u znak sjećanja na britanskog generalnog administratora Indije.

Sudeći po Lin Chau, pokojnom uglednom ekspertu geografske istorije i topografije, mandžurski i Han kineski naziv za  Qomolangmu prvi put se pojavio u "Huang Yu Quan Lan Tu," ili "Atlasu kompletne carske teritorije," nakon  misije koju je poslala vlada dinastije Qing (1644-1911) kako bi istražila i mapirala Tibet oko 1715. godine, piše Xinhua.

Mapa, uprkos tome što je prikazala precizan relativan položaj planine i njenih glečera, nije objavila njenu visinu, iako su istoričari i geodeti koristili opremu za mjerenje kao što je četveronožni polukružni nosač.

Nakon osnivanja Narodne Republike Kine u 1949., centralna kineska vlada pozvala je na precizno mjerenje visine Mount Qomolangme i sačinjavanja topografske mape.

Kineski geodeti izmjerili su visinu Mount Qomolangme na 8.848,13 metara iznad nivoa mora. To mjerenje priznala je međunarodna zajednica.

U ovom mjerenju, kineski tim je po prvi put u ljudskoj istoriji podigao geodetski marker na vrhu  Mount Qomolangma, omogućujući simultano mjerenje šest nadzornih tačaka s vrha planine.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Cvitanušić: Na krovu svijeta osjetio sam zahvalnost pomiješanu sa osjećajem prolaznosti

Tomislav Cvitanušić na završnom dijelu uspona na Everest

Tomislav Cvitanušić u pohodu na kotu od 7.300 metara nadmorske visine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo