Bosna i Hercegovina     | 27.05.2020. 12:02 |

Huskić: Raste broj zaraženih, nedostaje testova i zaštitne opreme

FENA Vehid Begunić

TEŠANJ, 27. maja (FENA) - Broj zaraženih iz klastera preduzeća Koža-komerc iz Tešnja, nakon jutros novopotvrđenih 14 slučajeva, povećan je na 28 osoba - izjavio je za Fenu općinski načelnik i predsjednik Kriznog štaba civilne zaštite Općine Tešanj Suad Huskić.

-Upravo smo završili sastanak našeg kriznog štaba, na kojem smo potvrdili da su od ukupno 14 osoba, za koje smo danas dobili potvrdu zaraze, njih šest ili sedam zaposlenici te firme, dok su ostali njihovi prvi kontakti, uglavnom i članovi porodice. Firma je zapošljavala 80-ak zaposlenih, ali je zatvorena 23. maja. Prvi zaraženi radnik otkriven je 21. maja i od tada je zaraza potvrđena kod 15 radnika. Ostali zaraženi su članovi porodice ili njihovi prvi kontakti - kazao je Huskić.

On napominje da je od početka pandemije na području te općine infekcija Covid-19 potvrđena kod ukupno 33 osobe, ali i da je, nakon zatvaranja te firme, više od 100 osoba dobilo rješenje o samoizolaciji te da nastavljaju testiranja.

-Očekivati je da će rasti i broj zaraženih, jer nastavljamo testirati. Zato su nam sada neophodni testovi, jer rješenje za laboratoriju, opremu i stručne ljude već imamo. Potrebna nam je i druga zaštitna i medicinska oprema pa očekujemo da će dio opreme koji je iz inostranstva stigao u Bosnu i Hercegovinu, uskoro doći i u Tešanj - kaže Huskić.

Dodaje da je 12 novozaraženih osoba već smješteno u Kantonalnu bolnicu u Zenici, dok će ostali biti smješteni tokom dana ili sutra. 

Direktor Opće bolnice Tešanj Hasan Škiljo ističe da su danas počeli testiranja i u vlastitoj PCR laboratoriji, za koju su, kao i Kantonalna bolnica Zenica (KBZ), dobili privremeno rješenje Federalnog ministarstva zdravstva.

-Mi smo jučer dobili na posudbu 1.000 testova iz KBZ-a, koje ćemo im vratiti nakon što od Federalnog štaba civilne zaštite dobijemo obećanih 3.000 testova. Za sada radimo uporedo testiranja sa Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu, koji će i dalje raditi eksternu kontrolu naših rezultata testiranja - pojašnjava Škiljo.

On se nada da bi već od naredne sedmice mogli samostalno raditi testiranja.

Također, navodi da su imali najavu da bi im već danas trebao biti isporučen i mobilni rendgen, od Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona i UNDP-a, koji za potrebe Civilne zaštite i Vlade ZDK nabavlja medicinsku i drugu opremu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo