Bosna i Hercegovina     | 27.05.2020. 13:12 |

Turković na videokonferenciji o strategiji EU za Jadransko-jonsku regiju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. maja (FENA) –Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je učestvovala na videokonferenciji ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, zvaničnika Evropske unije, ministara vanjskih poslova iz pojedinih zemalja članica EU i drugih visokih dužnosnika koji djeluju u okviru EU strategije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) i Jadransko-jonske inicijative.

Pored prezentacija mjera ekonomskog oporavka i suzbijanja širenja pandemije COVID-19 u zemljama koje učestvuju u JJI, učesnici su razgovarali o brojnim prijedlozima rješenja i projektima od zajedničkog značaja za politički, ekonomski i sigurnosni prioritet čitave regije, te jačanju povezanosti sa drugim zemljama.

Ministrica Turković je naglasila značaj nastavka provedbe neophodnih ekonomskih reformi sa ciljem što bržeg integriranja i harmoniziranja regionalnih projektnih inicijativa, te intenzivnijeg uključenja BiH u EU integracije.

Istakla je neophodnost daljeg jačanja regionalne saradnje u svim oblastima od primarnog interesa za ekonomije svih zemalja Zapadnog Balkana i EU zemalja, te iskazala svoje duboko uvjerenje da će Evropska unija naći načina da podrži realizaciju brojnih regionalnih projekata što je prije moguće, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Grlić Radman: Članstvo u OECD-u bit će dokaz duboke transformacije Hrvatske

Turković i Cavusoglu o jačanju ekonomskih odnosa te realizaciji započetih projekata

Turković i Fajon - Slovenija kontinuirano podržava evropski put BiH (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo