Bosna i Hercegovina     | 27.05.2020. 11:34 |

Obilježen Dan Unsko-sanskog kantona

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 27. maja (FENA) - Predstavnici kantonalne vlade današnjim su obilaskom Gradskog mezarja Humci, katoličkog groblja i spomen-obilježja u Bihaću, te odavanjem počasti najzaslužnijima u odbrani BiH, obilježili Dan Unsko-sanskog kantona (USK).

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić podsjetio je da je konstituirajuća sjednica Skupštine USK-a održana prije 25 godina u jeku neprijateljske ofanzive.

-To je svojstveno za Krajinu, da kada je najteže idemo prvi. Ovdje nikad nisu bili upitni patriotizam i bezuvjetna ljubav prema rodnom kraju. Danas ipak moramo prestati prihvatati izgovore što ovaj kanton nije postao prvi u Federaciji po zaposlenosti, infrastrukturi i razvoju turizma. Nema više izgovora za nikoga, ali ni osvrtanja na neuspjehe u prošlosti. Moramo svi zajedno raditi i doprinositi, kako bismo opravdali povjerenje naših građana - izjavio je Ružnić.

Kao i svake godine, odana je počast tragično stradalim članovima visoke delegacije Republike Bosne i Hercegovine 1995. godine u Slunju, koju je predvodio tadašnji ministar vanjskih poslova dr. Irfan Ljubijankić.

-Naša obaveza je da se s velikim poštovanjem i zahvalnošću sjećamo doktora Irfana Ljubijankića i svih članova delegacije, koja je prisustvovala konstituirajućoj sjednici Unsko-sanskog kantona 1995. godine i koja je na povratku u Sarajevo tragično stradala. Osigurali smo određeni iznos novca za izgradnju spomen-parka u Slunju, završili proceduru koja prethodi gradnji i nadamo se da ćemo već dogodine prisustvovati i njegovom otvaranju - kaže ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida USK-a Ermin Zulić.

Ponovo je apostrofirana važnost značajnije podrške državne i entitetske vlasti, pogotovo kada su u pitanju situacija s migrantima, problem nezaposlenosti i odlaska građana u inostranstvo, kao i zastarjele putne infrastrukture.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Reisu-l-ulema na obilježavanju 30 godina Muftijstva bihaćkog: Vjerujemo u sebe i svoju budućnost

U petak počinje 25. kulturna manifestacija 'Ulicom Bišća'

U Bihaću otvoren Sajam pčelarstva i meda – Put zlata

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!