Kultura     | 26.05.2020. 15:36 |

Ministar Alikadić sa uposlenicima Narodnog pozorišta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. maja (FENA) - Nakon što je ublažavanje epidemioloških mjera omogućilo ponovno otvaranje kulturnih ustanova u Federaciji BiH, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić započeo je obilazak kantonalnih ustanova ove vrste, kako bi se na licu mjesta upoznao sa problemima kulturnih radnika.

Prošle sedmice u Kamernom teatru 55 ministar Alikadić se susreo sa direktorom Emirom Hadžihafizbegovićem, dok je danas posjetio Narodno pozorište, gdje je razgovarao s direktorom Izudinom Bajrovićem i uposlenicima ove ustanove.

- Veoma je bitno imati informacije iz prve ruke. Danas sam od uposlenika Narodnog pozorišta imao priliku čuti mnogo toga o problematici sticanja radnog statusa u ustanovama kulture. Detaljno sam upoznat o finansijskim potrebama sarajevskih pozorišta. Čuo sam i brojne konstruktivne prijedloge. Neki dodatni problemi su izašli na vidjelo tokom pandemije. Mislim tu, prije svega, na neriješen radni status mladih ljudi. Ovo je sigurno problem kojem ćemo u narednom periodu morati posvetiti više pažnje. Sudeći po toku dosadašnjih sastanaka u kulturnim radnicima imat ću pouzdane partnere - rekao je Alikadić.

Kako najavljuju iz Ministarstva kulture i sporta KS, slične posjete kantonalnim kulturnim ustanovama planirane su i u narednom periodu, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Predstava 'Djelidba' otvara 28. Pozorišne dane u Tuzli

'Pozorište u službi edukacije mladih' u Narodnom pozorištu Sarajevo

Baletom ' Žetva' nakon dvije godine balet se vraća na scenu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo