Bosna i Hercegovina     | 26.05.2020. 15:44 |

Online kampanja povodom Svjetskog dana borbe protiv MS-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26.maja (FENA)- Udruženje oboljelih od multiple skleroze Kantona Sarajevo i ove godine će se priključiti globalnoj kampanji obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze 2020. godine.

Udruženje oboljelih od multiple skleroze KS već 45 godina egzistira u BiH, sa ciljem zagovaranja kvalitetnije medicinske usluge, ali i opšteg prihvaćanja oboljelih kao korisnih članova naše zajednice.

Kako se na globalnom nivou, svake godine krajem mjeseca maja, obilježava Dan oboljelih od MS-a (neizlječive bolesti koja pogađa ljude između 20. i 40. godine života), a ove godine uz posebne mjere i izoliranost svih nas usljed pandemije, voljeli bismo podsjetiti širu javnost na važnost povezivanja, osnaživanja i vidljivosti onih najranjivijih, oboljelih, koji su izolirani i stigmatizirani i u redovnim životnim uslovima, kaže se u saopćenju Udruženja oboljelih od multiple skleroze Kantona Sarajevo.

Tema Svjetskog dana MS-a 2020.-2022. je povezanost, a kampanja će se zvati MS Connections.

Kampanja se odnosi na izgradnju veze u zajednici, samo-povezivanje i povezanost s kvalitetnom skrbi. 

Moto kampanje je "Povezujem se, povezujemo se", a hashtag kampanje je #MSConnections.

Ova kampanja, razvijena u saradnji s članovima globalnog pokreta MSIF (Multiple Sclerosis International Foundation), dovest će u pitanje društvene barijere zbog kojih se ljudi pogođeni MS-om osjećaju usamljeno i socijalno izolirano. To je prilika da se zalažu za bolje usluge, slave mreže podrške i zalažu se za samopomoć.

Udruženje će pokrenuti online kampanju na facebook stranici Udruženja od 27. do 30. maja kojom pozivaju poznate ličnosti, ali i sve građane BiH da, jednom fotografijom i porukom podrže oboljele od MS-a, a u skladu sa porukama koje promovira globalna kampanja.

 -Nadamo se da ćemo ovom aktivnošću senzibilizirati javnost o ovom teškom oboljenju te pokazati oboljelima od MS-a da ni u vremenu pandemije i izoliranosti nisu sami – saopćeno je. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo