Svijet     | 26.05.2020. 15:18 |

EU traži od Kine da poštuje autonomiju Hong Konga

FENA Internet

BRUXELLES,  26. maja  (FENA) - Kina mora poštovati autonomiju  Hong Konga, saopćila je Evropska unija u utorak, u jeku kontroverzi oko kineskih planova usvajanja zakona o nacionalnoj sigurnosti koji bi se primjenjivao u tom gradu.

- Pridajemo veliki značaj očuvanju visokog stepena autonomije Hong Konga u skladu s Temeljnim zakonom i međunarodnim obavezama Kine - izjavio je Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća koje zastupa sve vlade EU.

Govoreći nakon video konferencije s japanskim premijerom Shinzo Abeom,  on je kazao da Evropa i Japan „dijele iste ideje“ o Kini.

-Mi nismo naivni prema kineskom ponašanju - izjavio je Michel.

Kazao je da Evropa podržava princip „jedna zemlja, dva sistema“ koji rukovodi autonomijom Hong Konga.

Kineski premijer Li Keqiang predložio je sigurnosni zakon koji bi umanjio značaj posebnog pravnog statusa Hong Konga, i očekuje da o njemu glasa i usvoji ga Kineski narodni kongres u četvrtak.

Očekuje se da ministri vanjskih poslova članica EU raspravljaju o toj temi na redovnom sastanku u petak. Glasnogovornica Evropske komisije izjavila je kako je prerano reći da li će blok razmotriti sankcije protiv Pekinga.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell izjavio je u ponedjeljak da je EU potrebna „robusnija strategija“ prema Pekingu, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'