Magazin     | 26.05.2020. 14:42 |

U Beču zelene oaze za građane

FENA Saopćenje

BEČ, 26. maja (FENA) - Ljetne vrućine sve su bliže, a Beč kao jedan od gradova u Evropi koji je najviše pogođen klimatskom krizom, očekuje i ove godine veliki broj vrućih dana.

Stoga će od 22. juna do 20. septembra ove godine 18 ulica biti pretvoreno u privremene zelene oaze, dok će čak četiri biti dugoročno prenamijenjene.

U augustu prethodne godine pokrenut je pilot-projekt u sklopu kojeg su ulice u tri bečka okruga privremeno prenamijenjene u zelene oaze s mjestima za odmor, druženje i igru.

Nakon završetka projekta u septembru 2019. gradske vlasti su evaluirale postignute rezultate te je odlučeno da će se inicijativa nastaviti i ove godine.

Rezultati istraživanja pokazali su da ovakve mjere uistinu doprinose rashlađivanju grada jer se temperatura zraka tako može sniziti za do pet stepeni, a projektom su zadovoljni i sami građani. Čak 92 posto njih složilo se s time da se ova inicijativa ponovi.

Kao i prethodne godine, na temelju interaktivne karte koja prikazuje temperaturne vrijednosti i takozvane "toplinske otoke" te u dogovoru s okruzima odabrana su najtoplija mjesta u gradu koja je potrebno rashladiti, a u kojima stanuje mnogo djece i osoba starije životne dobi koji teže podnose visoke temperature.

Te će lokacije zatim biti pretvorene u pješačke i biciklističke zone u kojima je zabranjen saobraćaj automobilima. Postavit će se saksije sa biljkama, klupe, stolovi i stolice, a montirat će se i gumene cijevi koje ispuštaju vodenu maglicu te rashlađuju prolaznike.

Sve zelene oaze obilazit će službene osobe koje će se brinuti za red i mir te će navečer pospremati dio namještaja. Ulice koje se trajno prenamjenjuju nalaze se u 4., 14., 15. i 21. okrugu, a bit će obogaćene s više stabala, svjetlijim asfaltom te elementima koji će pružati hlad i osvježenje, javlja Eurocomm-PR Sarajevo.

Olakšavanje podnošenja ljetnih vrućina i stvaranje mjesta na kojima će građani moći boraviti na otvorenom osobito je važno ovog ljeta s obzirom na to da će mnogi građani godišnji odmor provesti upravo u gradu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Novi izum Beča - 'Spužvasti kamen' za inteligentno zalijevanje gradskog drveća

Beč - Muzički genij Ludwig van Beethoven oživljen u virtualnoj stvarnosti

Beč usvojio novu strategiju za postepeno ukidanje korištenja plina

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana