Svijet     | 26.05.2020. 14:00 |

Ponovo otvorena Crkva Hristovog rođenja u Betlehemu

FENA Internet

BETLEHEM,  26. maja (FENA) – Crkva Hristovog rođenja u Betlehemu, mjesto za koje hrišćani vjeruju da je u njemu rođen Isus, ponovo je otvorena u utorak, više od dva mjeseca nakon zatvaranja zbog pandemije koronavirusa.

Brojni svećenici iz raznih hrišćanskih crkvi stojeći na vratima posmatrali su unutrašnjost crkve na Zapadnoj obali, javio je fotoreporter AFP-a.

Kada su ušli u unutrašnjost, čelnik Pravoslavne crkve u Betlehemu, biskup Tofilaktos, poljubio je ikonu, dok je svećenik škropio svetom vodom ulaz u crkvu, gdje hrišćani vjeruju da je Hrist rođen.

Crkva je zatvorena od 5. marta kada je prvi slučaj  COVID-19 registrovan u Betlehemu.

U početku će za samo pedesetak ljudi biti dopušteno da istovremeno ulaze uz crkvu a posjetioci moraju nositi maske na licu i poštovati fizičko distanciranje, navodi se u zajedničkom saopćenju crkava koje kontroliraju sveto mjesto.  

Ljubljenje ili dodirivanje kamenja, uključujući ono unutar pećine za koju hrišćani vjeruju da je mjesto Hristovog rođenja, bit će zabranjeno.

Epidemija u Betlehemu je izbila kada je grupa grčkih turista obilazila grad, uključujući i Crkvu Hristovog rođenja, što je nagnalo crkvene čelnike da steriliziraju vjerski objekat.

Palestinska vlada poduzela je hitne mjere na sprečavanju širenja bolesti, a u posljednjim sedmicama registrovano je samo nekoliko novih slučajeva na Zapadnoj obali.

Jučer je palestinski premijer Mohammed Shtayyeh objavio ukidanje restriktivnih mjera.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Izložbom Sofije Naletilić večeras počinju Dani Matice hrvatske Mostar

Radovi na mostarskom Hiltonu u punom jeku, otvaranje početkom 2025. (VIDEO)

Grude: Uskoro se otvara najmodernija tvornica kartonske ambalaže u regiji, počela testna proizvodnja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu