Bosna i Hercegovina     | 25.05.2020. 13:50 |

Međunarodni tajnik HDZ-a BiH Josip Brkić pisao glavnom tajniku EPP-a

FENA Saopćenje

MOSTAR, 25. svibnja (FENA) - U pismu upućenom glavnom tajniku Europske pučke stranke (EPP) Antoniu Lopezu-Isturizu, međunarodni tajnik HDZ-a BiH Josip Brkić osvrnuo se na događanja i misu održanu 16. svibnja u Sarajevu za nevino stradale žrtve križnog puta u Bleiburgu te reakcije koje su uslijedile nakon toga, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Brkić se, kako navode, pozvao na usvojenu Rezoluciju Europskog parlamenta o 80-oj godišnjici početka II. Svjetskog rata i njene važnosti za Europsko sjećanje i budućnost te je podsjetio kako se, po njegovim riječima, sjećanje na tragičnu prošlost mora održati živim kako bi se odala počast žrtvama, osudili počinitelji i pripremio teren za pomirenje, bazirano na istini i sjećanju.

Međunarodni tajnik HDZ-a BiH izrazio je zabrinutost zbog pojedinih postupaka dužnosnika Stranke demokratske akcije (SDA), posebno otvorenog poziva za otkazivanje mise, a kako je i sam kardinal Puljić kazao, od njega je gradonačelnik Sarajeva tražio da odustane od mise za žrtve Bleiburga, te je dobivao i razne prijetnje, ističe se u pismu.

"Takve akcije ne doprinose povjerenju i međusobnom razumijevanju, dijalogu i miru među narodima u BiH, niti doprinose jednakopravnosti konstitutivnih naroda u BiH, što je u skladu s našim Ustavom, već naprotiv, kreiraju tenzije, nesigurnost i zabrinutosti", naglasio je Brkić.

U svom pismu Brkić je istaknuo kako je BiH uvijek bila mjesto stjecište kultura, jezika i religija, no zadnji događaji, po njegovim riječima, potkopavaju otvorenost društva za vjerske slobode, toleranciju i međusobno uvažavanje.

Zamolio je glavnog tajnika EPP-a Antonia Lopeza-Isturizu da o stavovima i zabrinutošću HDZ-a BiH upozna politička tijela EPP-a u Bruxellesu, stoji u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

U ponedjeljak sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana