Svijet     | 25.05.2020. 12:17 |

Japan ukida vanredno stanje u pet prefektura, otvara put za potpuno ukidanje

FENA Internet

TOKIO, 25. maja (FENA) – Eksperti iz posebne vladine komisije odobrili su plan ukidanja vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa u Tokiju i još četiri preostale prefekture u Japanu, otvarajući put premijeru Shinzu Abeu da objavi potpuno ukidanje restriktivnih mjera, kako bi omogućio postepeni nastavak poslovnih aktivnosti.

Ministar ekonomije Yasutoshi Nishimura izjavio je novinarima u ponedjeljak da su eksperti iz komisije koju je okupila vlada odobrili plan ukidanja vanrednog stanja, koje je trajalo duže od mjesec i po dana.

Abe će tokom dana zvanično objaviti ukidanje vanrednog stanja nakon što je za to dobio podršku parlamentarnih komisija.

Nishimura je izjavio da ukidanje vanrednog stanja ne znači i kraj pandemije. Kazao je da je cilj minimizirati moguća nova pojavljivanja zaraza, istovremeno balansirajući između preventivnih i ekonomskih mjera.

Abe je objavio vanredno stanje 7. aprila, prvo u nekim dijelovima Japana, uključujući i Tokio, koje se proširilo na kompletnu zemlju do kraja maja. Za razliku od tvrdokornih evropskih restriktivnih mjera, japansko vanredno stanje podrazumjeva blaže mjere i uglavnom se oslanja na zahtijev ljudima da ostanu u kućama i poslovnim subjektima, koji nisu od ključnog značaja, da  zatvore ili da uvedu kraće radno vrijeme, u okviru strategije koja ima za cilj minimizirati ekonomske štete.

Tokio i tri susjedne prefekture ponovo će otvoriti škole, mjesta javnog okupljanja i poslovne subjekte, u fazama, u narednim sedmicama, istovremeno nadzirući znake eventualnog ponovnog pojavljivanja virusa ili novih zaraza

Nishimura je kazao kako posljedni podaci ukazuju da su se zaraze dovoljno usporile i da je sistem javnog zdravstva pod manjim pritiskom, dodajući da je vrijeme za postepeni nastavak društvenih i ekonomskih aktivnosti. Prefekture Tokio i Hokkaido, gdje je u nedjelju javljeno o više od 12 novih slučajeva zaraze, trebaju biti ekstremno oprezne, kazao je on.

- Mi ne možemo koronavirus potpuno svesti na nulu. Čak i nakon što se ukine vanredno stanje, moramo biti čvrsti u provođenju preventivnih mjera zasnovanih na novom životnom stilu - izjavio je Nishimura. 

Japan ima  16.580 potvrđenih slučajeva zaraze i 830 preminulih,  sudeći po podacima ministarstva zdravstva, prenosi Associated Press.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Prva japanska privatna raketa eksplodirala nakon lansiranja

Karamehić - Abazović primila naučnike i profesore iz Japana

Zuckerberg sa premijerom Japana o rizicima umjetne inteligencije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo