Turizam

Grčka ubrzava napore na spašavanju turističke sezone

Internet

ATINA, 25. maja (FENA) – Grčka je u ponedjeljak ponovo pokrenula redovne trajektne linije prema otocima, dok su restorani i barovi također otvoreni i ta zemlja ubrzava napore na spašavanju turističke sezone.

Putovanja na otoke generalno su ukinuta od uvođenja restriktivnih mjera krajem marta, a samo je snabdjevačima robama i mještanima s trajnom dozvolom boravka bio dopušten pristup.

Niska stopa zaraze u pandemiji COVID-19 u Grčkoj nagnala je, međutim, vladu da pokrene turističku sezonu ranije od očekivanog datuma, 15. juna, dok se ostale mediteranske zemlje – među kojima su Italija, Španija i Turska – bore sa težom epidemijom virusa.

Društveno distanciranje i limitiranje broja putnika uvedeni su na trajektima i u restoranima, dok su zdravstvene službe  proširene na otocima, a jedinice intenzivne njege uspostavljene su na pet otoka - Lesbosu, Samosu, Rhodosu, Zakynthosu i Corfuu, skupa s postojećim kapacitetima na otoku Kreti.

Turizam je vitalan dio grčke ekonomije, s učešćem od 10 posto u prilivu gotovog novca i brojnim drugim seklundarnim koristima. Više od 34 miliona turista posjetilo je Grčku u prošloj godini i potrošili su više od 18,2 milijardi eura, sudeći po podacima centralne vlade, prenosi Associated Press.

(FENA) D.V.