Bosna i Hercegovina     | 24.05.2020. 08:01 |

Vjernici u velikom broju i po kiši zajednički klanjali bajram-namaz u Zenici

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 24. maja (FENA) – Klanjanjem bajram-namaza u Sultan Ahmedovoj - Čaršijskoj džamiji u Zenici, koji je predvodio bivši muftija Ejub ef. Dautović, a bajramsku hutbu govorio muftija zenički hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević, počela je centralna manifestacija obilježavanja Ramazanskog bajrama u Muftiluku zeničkom.

Bajram-namaz jutros je klanjan u svim džamijama Muftiluka zeničkog. Muftija Dizdarević se u prigodnom obraćanju zahvalio vjernicima, koji su uprkos kiši, nakon što su ispostili mjeseca ramazana, "došli da zajednički klanjaju i bajram-namaz".

- Svi ste nam, braćo draga, važni. I svačije prisustvo na bajram-namazu je bitno...Da barem znamo kojim putem trebamo ići - poručio je Dizdarević, koji je napomenuo da Allah određuje čija su djela "upisana u dobra djela".

- Vi radite i trudite se, a vaš trud će vidjeti Allah, njegov Poslanik i vjernici. Biti vjernikom, draga braćo, ne znači biti savršenim. Ko god hodio ovom Zemljom, po njemu "prašina pada", pa zato na Zemlji bezgrešnih nema - istakao je muftija Dizdarević.

Obilježavanja Ramazanskog bajrama nastavlja se sutrašnjom manifestacijom obilježavanja Dana šehida u svim džamijama i medžlisima Muftiluka zeničkog, a koja počinje posjetom i učenjem fatihe u 9.00 sati na Spomen-obilježju "Kameni spavač" u Zenici.

Delegacija Muftiluka zeničkog i Medžlisa Islamske zajednice Zenica, sutra će u 9.45 sati na zeničkom mezaristanu Prašnice proučiti i Jasini-šerif te dovu, a u 12.45 sati bit će proučena i hatma-dova pred duše šehida u Sultan Ahmedovoj-Čaršijskoj džamiji u Zenici.

Nakon hatma-dove i zajedničkog klanjanja podne-namaza, sutra će te delegacije posjetiti i neke porodice i majke šehida, koje su izgubile svoje sinove u proteklom ratu. Trećeg dana Bajrama, u utorak, u 10.30 sati, predviđena je posjeta i darivanje bajramskih paketića djeci bez roditeljskog staranja u JU Dom-porodica u Zenici.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dizdarević: Bajram je prilika da se, prije i iznad svega, radujemo te dobijemo ramazansku nagradu

Dizdarević: Bajram-namaz nas uvezuje i povezuje u jedinstven saf

Dizdarević: Dajmo sebe Bosni, a ona će nama višestruko vratiti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo