Stranačke aktivnosti     | 23.05.2020. 10:56 |

Saopćenje za javnost SDBiH Tuzla

FENA Saopćenje

SDBiH TUZLA: Urušava li se sistem centralnog grijanja u Tuzli? 

Proteklih dana obavljena je prodaja gradskog zemljišta u naselju Stupine. Na pomenutom

zemljištu planirana je izgradnja više stambenih i poslovnih objekata, koji će sigurno doprinijeti razvoju Grada Tuzle. Međutim, postavlja se pitanje da li su novi vlasnici parcela obmanuti i da li je uopšte moguće infrastrukturno graditi nove stambene i poslovne objekte u naselju “Stupine” bez urušavanja sistema centralnog grijanja? 

U izmjenama regulacionog plana “Stupine” u Tuzli navodi se da je neophodna rekonstrukcija magistralnog cjevovoda sistema daljinskog grijanja te dijela postojećih izvedenih vrelovodnih ogranaka. Nedvosmisleno se naglašava da se bez rekonstrukcije neće moći osigurati snabdijevanje toplinskom energijom planiranih objekata iz sistema daljinskog grijanja grada Tuzle. Navodi se da je potrebno povećanje prečnika magistralnog vrelovoda sa DN450 na prečnik DN500 na lokaciji komora K5-K7. 

Navedene parcele su prodate, a rekonstrukcija magistralnog cjevovoda za sistem daljinskog grijanja nije obavljena, niti se zna kada će biti. Da li ovo znači da će se možda žrtvovati drugi dijelovi grada ili naselja “Stupine”, a sve kako bi novi objekti imali grijanje? 

Postavljamo pitanje gradskoj upravi da li su svjesno prodali parcele znajući da ne postoje pretpostavke za urednim snabdijevanjem toplinskom energijom budućih objekata? 

Smatramo da treba stati u kraj površnom i nestručnom razvoju gradske infrastrukture, a posebno infrastrukture Centralnog grijanja. Jedan od razloga zbog čega je Tuzla jedan od najzagađenijih gradova Europe u zimskim danima jeste upravo nekompetentno planiranje i implementacija razvoja vrelovodne mreže. O ovoj nekompetentnosti svjedoči i navedeni problem koji može prouzrokovati kolaps u sistemu centralnog grijanja grada Tuzle.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDBiH

Saopćenje za javnost SDBiH Tuzla

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom